Начало Новини Актуално Николай Банев пуска парното в Казанлък

Николай Банев пуска парното в Казанлък

Актуално
Николай Банев

До седмица отново ще заработи казанлъшката ТЕЦ. Това съобщи собственикът й Николай Банев. Цената на парното щяла да се обяви след тежки преговори с доставчика на синьо гориво Ситигаз, с посредничеството на Община Казанлък. Според Банев тя ще бъде най-ниската в страната, от порядъка на 91 лева за мегаватчас.

Със старта на "Топлофикация", ще бъде възобновена и възможността за централно отопление на  Общината, на 10 детски градини, 6 училища и казанлъшката болница, която до момента се справяше с локално отопление и електроенергия. Според скандално известния бизнесмен от четвъртък са започнали да текат същинските проби за старта, пише вестник Старозагорски новини.
Казанлъшката ТЕЦ не работи близо година. Причината, според Банев, е кражба на елтабло и кабели. По думите му справяне с извънредната ситуация се е наложила непланувана инвестиция  от 100 хиляди лева.
За предстоящия старт на топлото (на практика на новия отоплителен сезон в Казанлък) два пъти е редуциран съставът на местната "Топлофикация". Персоналът вече е 13 човека. Новият ръководител е Райчо Кацаров.
Пред директорите на учебните заведения Банев начерта светли хоризонти за "Топлофикация". Планирано било  изграждането на втори когенерационен блок с мощност от близо 5 мегавата. Инвестицията в него щяла да е около 5 милиона евро. Вторият блок според предварителните разчети трябва да бъде завършен до края на тази година.
От началото на придобиването на собствеността върху местния ТЕЦ до момента са инвестирани 11 милиона лева, изчисли Банев.

За да не се трупат загуби на дружеството, освен сериозната оптимизация на състава и различните възможности за събирането на стари задължения, няма да работят и старите 3 турбинни мощности. Според предварителните разчети от продажбата на ток от когенерацията ТЕЦ-ът ще получава около 317 хиляди лева месечно, от реално топлоподаване - други 15 хиляди лева. Това, по думите на Банев, гарантира стабилност на предприятието и възможност да се погасява стар воден заем, от който са дължими все още близо 1 милион лева.
Към момента над 800 хиляди лева са непогасените стари задължения на битовите абонати на "Топлофикация" - Казанлък. Бизнесменът обяви, че те ще се дължат, но без лихвите. Други 103 хиляди лева са неплатените сметки за парно на Общината.
На срещата в Казанлък собственикът на казанлъшкия ТЕЦ опроверга тезата на ДКВЕР, че "Топлофикация" на практика е във фалит. А дали това е така и дали ще остане лиценза и ще реши държавният регулатор.

Още новини