Начало Новини Коментари Никола Стоянов: Трябва да свием сивия сектор и да пестим от държавната администрация

Никола Стоянов: Трябва да свием сивия сектор и да пестим от държавната администрация

Коментари

Първо трябва да добием максимално много приходи от сивия сектор, да направим спестявания от държавната администрация и чак тогава да поискаме средства от бизнеса под формата на данък „свръхпечалба", ако се наложи. Това заяви министърът на икономиката Никола Стоянов пред NOVA NEWS.

Стоянов подчерта, че не подкрепя мерки, свързани с повишение на данъците и „обезкървяване на бизнеса" чрез увеличение на разходите му. И добави, че внесеният от служебното правителство бюджет наистина е с голям дефицит и в ръцете на депутатите да решат как да го преодолеят.

Министърът коментира и идеята за определяне на таван на надценките.

„Идеята е от 17 продуктови групи да има по един артикул на достъпна за потребителите цена. Съзнаваме, че това не е пазарна, а кризисна мярка. Виждаме, че някои цени на едро падат, но на дребно - не. От юридическа гледна точка въвеждането на тази мярка не е проблем", обясни министърът на икономиката. И добави, че една от най-скъпите стоки у нас в сравнение с останалите държави от Европейския съюз е маслото. В България цената му е с около 40% по-висока.

Стоянов подчерта, че за шести пореден месец у нас се регистриран спад на инфлацията. „В момента сме на девето място в ЕС, т.е. - в средата, а бяхме в групата на страните с най-висока инфлация", обясни Стоянов.

Той каза още, че бизнесът продължава да получава компенсации за скъпия ток по силата на решение на предишния парламент.

Снимка: KROSS

Още новини