Начало Новини Актуално Независим експерт ще анализира обгазяванията в Стара Загора

Независим експерт ще анализира обгазяванията в Стара Загора

Актуално

Независимият експерт по чистотата на въздуха доц. Добринка Лолова прие да извърши мониторинг на данните за съдържанието на вредни вещества във въздуха над Стара Загора за периода 2006-2009 г. Молбата е отправена лично от областния управител Йордан Николов.

До месец ще има ясна представа не само какви замърсители е имало във въздуха на града, но и откъде са се появили, твърди доц. Лолова. Темата за обгазяванията не е нова за нея. Още през 2006 г., като експерт от Националния център за опазване на общественото здраве, доц.Лолова изготви анализ на данните, предоставени й от РИОСВ - Стара Загора, чиито заключения не кореспондираха с проправителствената версия, че източник на обгазяванията е комплекс "Марица Изток". С конкретни факти доц.Лолова тогава доказа, че в края на миналия век (б.р. - когато работеше Азотноторовият завод) в Стара Загора са били регистрирани много по-високи стойности на серен диоксид, но тогава гражданите не са виждали въздуха, който дишат, тоест не са се оплаквали от обгазявания, пише вестник Старозагорски новини.
Понастоящем доц. Лолова е външен оценител на Българската служба по акредитация и специалист по проверка на акредитирани лаборатории за изследване чистотата на атмосферния въздух. Тази година тя участва и в проверката на измервателните станции около полигон "Змейово" по покана на Гражданска инициатива "За чист въздух над Стара Загора", а заключенията й хвърлиха доста съмнения върху правдоподобността на данните, получавани от апаратурата.
Бъдещият мониторинг ще бъде извършен въз основа на данните, предоставени от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве за обследвания период. Директорът на РИОКОЗ - Стара Загора, д-р Елена Канева уточни, че инспекцията има собствен пункт за наблюдение на чистотата на въздуха, като пробонабиранията се правят четири пъти на ден. "Освен това ние сме акредитирани като орган за контрол на качеството на въздуха", допълни тя.
Вестник "Старозагорски новини" припомня, че именно специалистите от РИОКОЗ засякоха през 2006 г. наличие на хлороводород в с. Ръжена, там където впоследствие беше разположена една от станциите на РИОСВ. Впоследствие от екоинспекцията заключиха, че причината за наднормените стойности се дължат на белина, с която дезинфекцирали в селска бакалия. И тези заключения разсмяха не един общински съвет.

Още новини