Начало Новини Актуално Незаконни бараки пречат на довършването на бул. Славянски в Стара Загора

Незаконни бараки пречат на довършването на бул. Славянски в Стара Загора

Актуално

"Незаконни бараки пречат за довършване на продължението на запад на бул. "Славянски" в Стара Загора. Няма друг подобен прецедент в България и вероятно в света, в продължение на много години Oбщината да не може да влезе във владение на собствения си имот, накърнявайки обществения интерес на гражданите си", съобщи на брифинг зам.-кметът по строителните дейности проф. Димитър Динев.

Сагата започва през 1973 година. Тогавашният Градски общински народен съвет разрешава на ТПК "Ударник" да ползва 45 кв.м общинска земя за срок от три години. Поставена е първоначално една барака за стъкларски цех. В продължение на годините завзетата територия става 650 кв.м. Подреждат се една до друга бараките за ремонт на хладилници, тенекеджийски услуги и пр., като най-новата услуга е разкрита автомивка.
За тези 26 години ползвателите не са платили нито лев.
Опитът да се освободи теренът започва от 2003 г. и продължава до ден-днешен.
На 23 юни 2008 г. Административният съд спира изпълнението на заповедта на кмета проф. Светлин Танчев за премахване на бараките. Водят се нови дела. На 26 януари 2009 г. нова заповед на Административния съд отменя правото на Общината да ползва имота си, и то само в името на обществената кауза, пише вестник Старозагорски новини.
На 15 май 2009 г. ДНСК разпорежда премахването на незаконните бараки. Следва ново обжалване и ново отлагане на изпълнението на дейностите по разтоварване на трафика на улиците в областния град.
Следващото дело е на 11 ноември 2009 г.
Разбира се, че към делата има становище на редица вещи лица, които доказват 30-годишното незаконосъобразно пребиваване на кооперацията и наследилите я частници, но...?!
Проф. Динев съобщи, че лично той е поканил на разговор собственика на фирмата Вълчан Колев и му е направил извънсъдебно споразумение Общината да му заплати от бюджета си (т.е. от данъците на старозагорци) 20 000 (двадесет хиляди) лева, само и само да си махне бараките и да освободи терена, за да приключи час по-скоро продължението на булеварда. Г-н Колев обаче отказва тази сума и "извива ръцете" на общинската администрация, т.е. на старозагорци, за 170 000 лева, каквато е оценката от някакви оценители.
Представители на неформални граждански сдружения обявиха, че ще организират неподчинение, тъй като една барака спира ползването на улицата от гражданите и гостите на града.
Всъщност западната част на "Славянски" е напълно готова отпреди повече от 3 месеца. Сега се извършват последни строително-монтажни работи по колелото, които ще приключат до десетина дни. Водното огледало ще бъде завършено допълнително.

Още новини