Начало Новини Актуално Невен-ЗИГ Солар предлага енергийно независим дом

Невен-ЗИГ Солар предлага енергийно независим дом

Актуално

Димитър Гайдаров, Невен-ЗИГ Солар предлага енергийно независим домСам се уверих в предимството да живееш в енергоефективна еднофамилна къща сред спокойствието и красотата на природата. За 10 минути се стига до центъра на Стара Загора. През зимата месечната сметка за ток е 50 лева за жилище от 300 кв. метра. Комфортът е несравним, казва Димитър Гайдаров, управител на Невен-ЗИГ Солар.

- Г-н Гайдаров, разкажете за съоръженията, които Невен-ЗИГ Солар предлага на пазара?

- Фотоволтаичните съоръжения произвеждат електричество от слънчевата радиация. Едно от основните ни предимства е, че нашата фирма партньор от Германия ЗИГ Солар е от 40 г. в сферата на соларните технологии и разполага със затворен цикъл на производство. Слънчевата енергия, чрез нашите съоръжения, може да се използва от всеки, дори без налична инфраструктура. Новият ни продукт за 2013 г. се нарича слънчеви къщи - енергоефективни еднофамилни сгради. В тях съчетаваме традиционното масивно строителство с фотоволтаична инсталация на покрива и отоплителна инсталация на биомаса. Стремежът ни е цялата инвестиция за пакета да се равнява на едно строителство на жилище в града. С други думи успели сме, сключили сме нужните договори, за да можем да си позволим работа на минимална печалба и да разчитаме на голям оборот. Логично е голяма част от хората, които искат да си купят добър апартамент в Стара Загора, да предпочетат да живеят в такава къща, в близост до града. В подобен дом разходите за поддръжка и енергия са минимални. Фотоволтаичната централа на покрива генерира ежемесечни сигурни приходи, защото законово е определена фиксирана преференциална цена за задължително изкупуване на така произведена ел. енергия в период от 20 г.

- В момента сме свидетели на рестрикции спрямо производителите на зелена енергия и изкупуването ѝ е проблемно...

Невен-ЗИГ Солар енергийно независим дом

- Така е за големите производители. За производство до 30 киловата изкупуването и цените са гарантирани.
Нашите покривни съоръжения са до 20 киловата. Концепцията ни позволява и всеки сам да си произвежда нужното електричество. След няколко години, когато цената на електроенергията поскъпне, а тя непременно ще поскъпне, каквито и мерки да се вземат, и се стигне до равенство между цената на тока и цената на изкупуване на зелената енергия, нашият продукт ще е особено актуален. От централа, която продава енергия, системата много лесно може да се превърне в съоръжение, обслужващо енергийните нужди на дома.

- Предлагате енергийно независим дом?

- Да кажем независим на около 90%, доколкото ще остане включен в мрежата. Аз самият живея от няколко месеца в къща и затова съм изцяло убеден в концепцията, която сега предлагам и на клиентите ни. Моята месечна сметка за електроенергия е 50 лева през зимния сезон - за къща с площ от 300 кв. метра, при положение, че дворът ми свети като летище с множество осветителни тела. Това се дължи и на светодиодното осветление, което направих.

- Могат ли клиентите да получат кредитиране за изграждането на енергоефективна къща?

- Тенденцията е банките да отпускат кредити само за доказани марки. Договорили сме с немски банки, партньори на фирмената ни група ЗИГ Солар Груп, преференциално финансиране на такива домове. Клиентите ни получават и гаранция за качество от Германия. Това е много важно, защото подобно съоръжение трябва да функционира абсолютно безпроблемно от 20 до 40 г. Например вече 27 години има монтирани опитни наши съоръжения в пустинята Тибет, които в момента функционират с над 90% от първоначалната си мощност при екстремните условия - минусови температури през нощта и горещини през деня.

- А каква е биомасата, използвана за отоплителната система на къщите?

- Пелети от почти всичко, дървесни стърготини или чипс, костилки и други.

- Кога пуснахте енергоефективните къщи на пазара?

- Идеята е от февруари 2013 г., разработихме я веднага и през март пуснахме продукта. Имам практика, когато започна една работа, да държа да я свърша максимално бързо.

- Очевидно това е сериозно предимство на стагниран пазар, на който всяка нова ниша е възможност?

- Дори вече купихме парцели и проектираме къщите. Парцелите са в Богомилово и Малка Верея, където живея и аз. Искам да са на не повече от десетина километра от Стара Загора.
Сам се уверих в предимството да живееш сред спокойствието и красотата на природата, вместо в апартамент, а за 10 минути да стигаш до центъра на града. Комфортът е несравним.

- Споменахте за светодиодно осветление, предлагате ли го на клиентите си?

Димитър Гайдаров, управител на Невен-ЗИГ Солар ООД - Стара Загора

- Да, това е друго направление, в което активно работим от 2012 година. Светодиодното осветление намалява потреблението на ток с до 80% спрямо стандартните осветителни тела. Немските ни партньори се свързаха с 80-те производители - толкова са на този пазар. Тестваха им продуктите в Университета в Бремен, където има специализирана лаборатория, и подбраха двамата производители на продуктите с най-добрите параметри за икономичност, добра осветяемост, ниско лъчение и висока продължителност на живота на изделията. Сключихме договори с тях - единият е от Китай, другият от Германия. Имаме осветителни тела под всякаква форма - от тип обикновена крушка, до пури и какво ли още не.

Даваме на клиентите гаранция, че 10 години осветителните тела няма да изгорят. Инвестицията се възвръща от 1 до 3 години само от спестените средства за електроенергия. Ако две наши крушки 6+6 вата (осветяват като обикновена 60-ватова) струват по 15 лева и имат живот минимум 10 години, каквато и да е друга крушка за този период ще трябва да бъде сменяна поне 5 пъти (на всеки 2 години). Цената ни е повече от изгодна.

Димитър Гайдаров е управител на Невен-ЗИГ Солар ООД, българо-германско дружество за проектиране и изграждане на иновативни енергийни решения. Те включват оползотворяване на ресурси, предоставени от природата, и най-вече слънчевата енергия - налична и безплатна за всеки, при използване на подходящи съоръжения. Роден е на 7 май 1978 г. в Стара Загора. Завършва ГПЧЕ Ромен Ролан. Висше образование по икономика, бизнес администрация и стопанско управление завършва във Франкфурт на Майн, Германия. Управляващ съдружник е в Невен-ЗИГ Солар ООД, в което дяловете са 50:50.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини