Начало Новини Актуално Неточни параметри в проекта за кв. Железник оскъпяват реализацията му

Неточни параметри в проекта за кв. Железник оскъпяват реализацията му

Актуално
Калоянов Тодоров

Проектът Подобряване на физическата и жизнена среда на кв. Железник в Стара Загора е бил подготвен през 2008 г., като е отчетено тогавашното състояние на уличната мрежа в квартала. През 2009 г. общината е асфалтирала близо 3 км улици, като са положени над 3,5 млн. тона асфалтова смес на стойност 2 млн. лв., без това да бъде отчетено и да бъде преработен проекта с новите параметри на дебелина на асфалта.

Намалена е само количествено-стойностната сметка, но самият проект не е променен. Това съобщи на специална пресконференция днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров, за да разясни пред представители на медиите пред какви трудности и проблеми е изправено новото общинско ръководство при реализацията на проекта, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Той обясни, че описаната в одобрения проект дебелина на асфалта, не отговаря на реално съществуващата, което налага положеният тогава асфалт сега да бъде отстранен за сметка на изпълнителя, а общината да финансира полагането на нужните допълнителни количества асфалт на стойност около 300 хил. лв. Налага се тези средства да бъдат заделени от предвидените в бюджета 3 млн. лв. за инфраструктура, обясни Тодоров.

На 10 април започва работата по последния етап на проекта, който предвижда реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа в кв. Железник. Ще бъдат ремонтирани над 7 км улици на стойност 4 599 450 лв. без ДДС, в рамките на 18 дни. Общият размер на проекта е 7 461473 лв., като съфиннасирането от община Стара Загора е в размер на 434 193 лв. Той включва изграждането на детски площадки, велоалеи, кътове за отдих, парково и улично осветление, залесяване на дървета и т.н.

Още новини