Начало Новини Актуално Неправителствен клъстер се създава в Стара Загора

Неправителствен клъстер се създава в Стара Загора

Актуално
Тенчо Руканов

Първият в България неправителствен клъстер ще бъде създаден в Стара Загора, съобщи Тенчо Руканов, председател на Клуб на работодателя – Стара Загора. В клъстера ще участват неправителствени организации и институции, които са създадени, за да помагат на бизнеса.

- Г-н Руканов, успешна ли беше 2011 г. за Клуб на работодателя?

- Клубът на работодателя функционира вече 9-та година като сдружение с нестопанска цел, обединявайки интересите на работодателите. Организацията има две основни цели - да подпомага членовете на клуба чрез клубна дейност, а чрез общинските си съветници да подпомага развитието на гражданското общество в Стара Загора.

Трудно е да се каже, че в тази световна икономическа и финансова криза старозагорският бизнес не е засегнат повече или по-малко. През изминалата година клубът работи и в посока, доколкото е възможно, ДА ПОДПОМОГНЕ МЕСТНИЯ БИЗНЕС. Осъществихме срещи с посланици и представители на франция, Израел, китайската провинция Северна Монголия с оглед търсене на нови пазарни ниши. Целта ни беше да установим контакти не само по отношение на бизнеса, но и на туризма и културните връзки. В момента разработваме мащабна идея да създадем клъстер, в който да участват много неправителствени организации и институции в помощ на бизнеса. В него КЛУБ НА РАБОТОДАТЕЛЯ ЩЕ ПРИВЛЕЧЕ СРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ, като Търговско-промишлена палата - Стара Загора, АРИР, професионалните училища в общината, Тракийския университет в Стара Загора и др. Началният етап на проекта се надяваме да стартира в първата половина на новата година.

В чужбина има такива клъстери, но за България идеята е уникална. Създаването на такъв клъстер ще ни позволи да усвояваме средства по европейските програми в посока повишаване на квалификацията и обучението на кадри, нужни за бизнеса в Старозагорски регион. Колегите споделят, че кадри, които излизат от професионалните и висшите училища, идват при тях С ДИПЛОМИ, НО БЕЗ НУЖНАТА ИМ ПРАКТИКА. Започват да се обучават в самата фирма и след като бъдат квалифицирани, много често преминават в друга фирма или решават да развият собствен бизнес, което не е много коректно спрямо работодателя.

- Продължава ли да се разраства членската маса на Клуб на работодателя?

- В тази кризисна ситуация КЛУБЪТ ЗАПАЗИ ЕДНО ОСНОВНО ЯДРО ОТ ОКОЛО 50 РАБОТОДАТЕЛИ. За съжаление, нито през тази, нито през миналата година не постъпиха предложения за приемане на нови членове. Да се надяваме, че това ще се случи през 2012 г., въпреки недобрите прогнози за икономиката в Европа и света.

- Старозагорският клуб беше първият, създаден в България, и впоследствие по негов образец бяха създадени и други клубове в страната. Поддържате ли връзки с тях?
- Поддържаме връзки, разбира се. Най-близки са контактите ни с Пловдивския клуб на работодателя, защото е най-близо като разстояние до Стара Загора. По мое виждане нашият Клуб на работодателя ТРЯБВА ДА НАПРАВИ АСОЦИИРАНО ЧЛЕНСТВО В КРИБ (Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България), за да бъдем национално представени. Това обаче ще се случи най-вероятно през следващата година, когато през февруари встъпи в длъжност новият председател и новият Управителен съвет, тъй като мандатът ми е 1 година.

- Какви са плановете на Клуб на работодателя за 2012 г.?

- Няма да бъдат много по-различни от дейността ни през тази година, защото, за съжаление, все още не се вижда ясна светлина в тунела. С построяването на АМ Тракия през следващото лято обаче ЩЕ ИМАМЕ ДОБРА ВРЪЗКА НЕ САМО С ПЛОВДИВ И СОФИЯ, НО И С БУРГАС. Тъй като ние оставаме в Югоизточен регион на развитие с център Бургас, се надявам много от дейностите да бъдат изместени в Стара Загора - например в направление медицина, данъци, горско стопанство, чието управление сега е в Сливен, и други. Усилено се работи и за това в Стара Загора да заработи карго летище. Очаква се също през следващата година да бъде издадено и строително разрешение за тунела под Шипка. Всички тези събития неизбежно ще дадат нови възможности на икономиката на Стара Загора.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини