Начало Новини Актуално Неолитните жилища в Стара Загора са имали двуетажна къща (видео)

Неолитните жилища в Стара Загора са имали двуетажна къща (видео)

Актуално

неолитни жилища Стара Загора двуетажна къща

След 44-години учени направиха нови открития в археологическия комплекс Неолитни жилища в Стара Загора. Неолитните жилища датират от 6-ото хилядолетие преди Новата ера. Музеят представя културата на първите земеделски и животновъдни общности в Европа. Той е уникален с най-добре запазените на Стария континент останки на две жилища от ранния период на новокаменната епоха. При заснемането е установено, че едната къща е двуетажна с височина 7 метра.

Става въпрос за три помещения, които са обитавани от отделни семейства. Така че за първи път да говорим условно казано за жилищна кооперация, съобщи проф. Васил Николов от Националния археологически институт и музей на БАН, който е консултант по проекта.

Новите открития излязоха на бял свят в рамките на проект, финансиран от общината, за заснемане на обекта с цел издаване на пълна научна публикация, която да легитимира най-старите в Европа запазени жилища от неолита.
Ще научен оборот ще бъде вкаран един невероятен паметник на културата, един археологически обект, който няма равен на себе си в Югоизточна Европа, каза уредникът от Регионален исторически музей - Стара Загора Петър Калчев, който е и ръководител на проекто.

Тази част на Тракия - Старозагорско и Новозагорско е центърът на европейската цивилизация в тази зона, заедно с Тесалия в Гърция. Тази зона е най-високо развитата в Тракия и трябва светът официално да знае това, добави проф. Николов.

След научната публикацияа ще се кандидаства обектът да бъде включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Работи се по идеята в непосредствена близост до музей Неолитни жилища да бъде направено тяхно копие с възстановяване на двуетажната къща в реалните ѝ размери.

През есента уникалният обект от неолита ще бъде представен в Европейския парламент.

 

неолитни жилища музей Стара Загора неолитни жилища музей Стара Загора история неолитни жилища музей Стара Загора неолит

Още новини