Начало Новини Актуално Неолитните жилища в Стара Загора и още три исторически обекта станаха публична държавна собственост

Неолитните жилища в Стара Загора и още три исторически обекта станаха публична държавна собственост

Актуално

Областният управител Йордан Николов издаде актове за публична държавна собственост на четири обекта с културно-историческо значение на територията на Стара Загора. Античният комплекс при Западната порта на крепостта Августа Траяна, Античният комплекс в южната част на Августа Траяна, Античната подова мозайка на ул. Ген. Столетов и Неолитните жилища вече са с актове, които предоставят правата на управление на Министерството на културата.

Актуването на обекти с културно-историческо значение на територията на област Стара Загора е приоритет в работата на областния управител Йордан Николов. Неговата цел е да се привлече вниманието на чуждестранните туристи. Наличието на валидни документи за собственост на обектите ще даде възможност на културното ведомство да кандидатства за финансиране по европейски проекти за развитието на тези обекти и включването им в маршрути за културен и исторически туризъм, пише вестник Национална бизнес поща.
Античният форумен комплекс включва части от двете крепостни стени на Августа Траяна - Берое, Западната порта на античния град, сектор от главната улица (decumanus max.) на Августа Траяна, каменен площад с постамент за статуя и театрон - солидно каменно съоръжение с 8 или 9 реда седалки за около 1300 седящи места. Комплексът заема площ 6852 кв. м.

Античният комплекс в южната част на Августа Траяна, известен като археологически обект Централен площад, заема площ 12 657 кв.м. Той включва останки от централната улица (decumanus max.) на античния град Августа Траяна и пресечката с една от второстепенните улици на града. Централната улица е с водопровод и канал за мръсни води в южната си част. В източната и северна част на комплекса са открити останки от сгради, които се тълкуват като търговски помещения. В юго-западния сектор са проучени и експонирани останки от обществена сграда. Комплексът датира от периода II - IV век.

Античната подова мозайка на ул. Ген. Столетов е открита при проучванията на дома на богат жител на античния град. Заема едно от централните северни помещения на дома с вътрешни размери 9,40/9,65 м. Помещението се тълкува от специалистите като приемна зала на дома. Изображенията на мозаичния под са обединени около емблема в централната част, разделена на две основни полета около многоъгълна писцина. Датира от втората четвърт на IV в. След откриването през 1959 г., над помещението с мозайката е изградено защитно куполовидно монолитно покритие и подход за посетители, северно от защитното покритие. Мозайката със защитната сграда заема площ от 120 кв. м.
Неолитните жилища в Стара Загора са открити и проучени през 1968 г. в източната част на селищната могила Окръжна болница. Двете жилища са с размери съответно 7,80/6,20 и 5,20/ 3,00 м, с обща преградна стена. Те са консервирани със съвременни технологии, изградена е и монолитна защитна постройка с обща застроена площ 363 кв.м, която включва експозиционна зала и сервизни помещения. Жилищата са от епохата на ранния неолит-средата на VI хил. пр. Хр.

 

Още новини