Начало Новини Актуално Нено Димов подаде оставка като министър на околната среда и водите, министър-председателят я прие

Нено Димов подаде оставка като министър на околната среда и водите, министър-председателят я прие

Актуално

Нено ДимовВ кабинета на министър-председателя Бойко Борисов е депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Премиерът Борисов прие оставката на министър Димов, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Вчера Нено Димов беше задържан за 24 часа след обиск в дома му и в кабинета му. Първоначално той беше отведен само за разпит в спецпрокуратурата, но след това беше задържан.

Обвиняват Нено Димов за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник, обясниха от прокуратурата. Той остава в ареста за 72 часа с мотив, че може да повлияе на разследването, да извърши ново престъпление или да укрие доказателства. В събота прокуратурата ще иска постоянния му арест. 

Нено Димов, като министър, е нарушил служебните си задължения в периода от началото на 2018 г. до 17 ноември 2019 г. и е издавал разрешителни за промишлено водоподаване на Стомана и Топлофикация, въпреки че е бил предупреждаван за ниското ниво на яз. Студена, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Язовир "Студена" е държавна собственост и се стопанисва от държавата. А ВиК дружеството в Перник докладва на министъра за нивото на водата.

От 2018 г. нивото на водата в язовира значително намалява и за това са подавани данни.

Събрани са близо 50 тома доказателства, като до момента щетата е за над 11 милиона лева. Ако Димов не беше разрешил подаването на вода към тези дружества в тези мащаби, то сега в язовира можеше да има около 7 млн куб. метра вода, достатъчни да няма режим в Перник, въпреки състоянието на водната мрежа, обясниха от прокуратурата.

Още новини