Начало Новини Актуално Нелегален внос на зеленчуци ликвидира българските оранжерии

Нелегален внос на зеленчуци ликвидира българските оранжерии

Актуално

Домати и краставици от Турция и Гърция, салата от Италия и Македония, ябълки от Полша и даже тиквички от Египет властват на зеленчуковите борси в България. Ниските цени и добър външен вид изместват от пазарите ни българските оранжерийни зеленчуци,които, макар и много по-вкусни и естествени, са скъпи и с по-лош външен вид.

Дългата зима и мартенските студове допълнително отчаяха и без това малкото български земеделци, решили да инвестират в оранжерийни съоръжения. Докато тук валеше сняг и температурите бяха около нулата, по Беломорието беше топло. Това е една от причините турските и гръцките зеленчуци да връзват и узряват много по-евтино и по-рано, казва дългогодишният оранжериен производител от Чирпан Милчо Колев.
Тази пролет той е заложил в 4-те си декара парникови съоръжения най-вече къдрава маруля и други крехки зелени салати. Продава ги на борсата в Плодовитово по 30 - 40 стотинки бройката, пише вестник Национална бизнес поща. На пазарите в Стара Загора, Чирпан и Пловдив марулите му се появяват на поне двойно по-висока цена.

Търговците не дават повече за българската стока, защото борсата в Плодовитово е пълна с всякакви контрабандни салати и зеленчуци от Италия, Гърция и Турция, казва Милчо Колев. Контролът по българските тържища е слаб - минат ли проверяващите, далаверата тръгва отново с пълна сила, твърдят селските производители.
За построяването на една оранжерия с височина три метра и площ около декар те влагат близо 1000 лева, заедно с труда, обработването на земята, препаратите, разсада и отоплението. Продадената продукция връща на стопаните едва около 1500 лева. Колев се надява и тази година да спечели повече от разсад за домати. Насял го е в хиляди кофички, но растенията още са малки. Най-рано те ще дадат български вкусни домати в края на май.
Борис Стефанов от близкото село Гранит няма възможност да изгради истински парници и затова завива браздите, засети с фасул, с найлонови ленти, повдигнати с дъги на височина не повече от метър. Допълнително отопление при този вариант няма как да се направи и затова разчита на добрите прогнози от синоптиците. Повече от3-4 хиляди лева за година не успява да изкара, но и на това е доволен, защото ще му помогне да изкара криво-ляво следващата зима.
При толкова ниски печалби не можем нито да купим модерна техника, нито да извадим по-ранна и по-качествена продукция, казва Милчо Колев. Нямаме фирми, нито счетоводители и изобщо не ни е ясно как бихме могли да кандидатстваме за европейски субсидии, признават земеделците от Чирпанско. Те се надяват на по-здрав контрол на тържищата и безплатна консултантска помощ от държавата, която да им помогне да модернизират оранжерийните си съоръжения, за да произвеждат в тях зеленчуци целогодишно и така да се опълчат срещу инвазията на вносните, но безвкусни домати и краставици.

Още новини