Начало Новини Актуално Нелечими болести са причина за смъртта на деца с увреждания в социалните домове

Нелечими болести са причина за смъртта на деца с увреждания в социалните домове

Актуално

За последните пет години в Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в старозагорското село Петрово са регистрирани 12 смъртни случая деца заради недохранване, занемаряване, зарази, пневмония и насилие. В специализираното заведение е регистриран и един случаи на изнасилено момиче, което родило, а рожбата му била настанена в друга институция.

Установени са и шест случая на заразяване с остри заразни болести. Тези и още много други ужасяващи факти бяха съобщени, преди броени дни в официален доклад на Българския хелзинкски комитет, касаещ направената преди няколко месеца специализирана национална проверка.
"Категорично не съм съгласна с доклада. Проверката на Българския хелзинкски комитет и прокуратурата засягаше смъртните случаи за последните 10 години, а не 5. Смъртта на децата е причинена не е заради лоши условия или грижи, а заради изключително тежки патологични заболявания. Това може да се потвърди и от досиетата с пълна хронология на заболяването, от което са страдали починалите", коментира за "Старозагорски новини" Радка Иванова, вр.и.д. директор на Дома в с. Петрово. Домът в близкото до Стара Загора село, според директорката отговаря на санитарно-хигиенните изисквания, а от РИОКОЗ редовно проверявали и храната...
"Да ни разследват, няма какво да крием! За последните шест години в Дома за деца с умствена изостаналост в село Сладък кладенец има общо 11 смъртни случая. Те обаче със сигурност не са починали заради недохранване, занижена хигиена или липса на какъвто и да е било контрол ", заяви Тошанка Тотева, директор на специализираното заведение. Изискванията според директорката са прекалено високи, а доста от нещата в доклада са силно преувеличени. Според проверката в Дома от средногорското село общо 19 от децата са третирани с опасни лекарства и има случаи на насилие. Директорката обаче бе категорична, че лекарствата не могат да са "опасни", защото те не се изписват от тях, а от лекари. Тя отхвърли и възможността в институцията да е имало опити за насилие, съобщава вестник Старозагорски новини.
Към днешна дата в дома в село Петрово са настанени 64 деца на възраст от 5 до 30 годишна възраст. Грижи за тях полагат 52 души по щат и 4 по специална социална програма. В Дома в с. Сладък кладенец пък живеят 77 деца от 5 до 18 годишна възраст като за тях се грижат 50 души по щат. Какво ще е бъдещето на двата дома обаче все още не е ясно, коментираха и директорките им. До тях все още не е постъпило и официално писмо от проверката на Българския хелзинкски комитет.

Още новини