Начало Новини Актуално НЕК започва преговори с американските централи за цените на тока

НЕК започва преговори с американските централи за цените на тока

Актуално
преговори НЕК американски централи

Националната електрическа компания (НЕК) ще започне преговори с ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово и с ТЕЦ КонтурГлобал Марица изток 3 за предоговаряне на дългосрочните споразумения за изкупуване на електроенергия. Това потвърди днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Преговорите може да доведат до намаляване на цените на тока от средата на следващата година, информира БНР, цитирано от econ.bg.  

Основанията са този текст в закона, който дава право, когато има такива договори като дългосрочните, които могат да противоречат на директиви в ЕС или пък на практика, или допълнителни други изисквания, които има за пазара, да се започнат преговори за предоговаряне.

Ние не сме единствената страна, която е попаднала в такова положение. Ще се обменя опит, включително и от страни като Полша. В Унгария имаше такъв процес. Явленията при нас са подобни. Има достатъчно опит, който може да се почерпи. Там, където е имало и най-малката възможност за корекция, досега сме я използвали. Това стана ясно от думите на председателя на регулатора.

Семерджиев допълни, че се очаква активно участие от страна на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма като принципал на НЕК, а ДКЕВР ще се включи дотолкова, доколкото като регулатор след това трябва да одобри всички тези промени, информира Дарик радио.

Още новини