Начало Новини Актуално НЕК иска по-висока цена на тока

НЕК иска по-висока цена на тока

Актуално
ток цена НЕК

Националната електрическа компания (НЕК) ще поиска около 5-процентно поскъпване на тока от юли 2011 г., за да може да инвестира в подобряване на електроенергийната мрежа. Това стана ясно от думите на директора на НЕК Красимир Първанов. Той посочи, че компанията предвижда да увеличи инвестиционната си програма с над 50%.

Държавната НЕК поиска половината от печалбата й за 2010 година да не се плаща като дивидент на държавата, а да реинвестира в поддръжка и ремонт на мрежата.
Красимир Първанов каза още, че другата седмица предстои нов кръг от преговори с Русия за проекта за изграждане на АЕЦ Белене. Според него крайната цена ще бъде ясна след детайлно обсъждане на всички строително-монтажни дейности по централата. Още повече, че в последните месеци цените на цветните метали са скочили драстично - нещо, което по принцип би оскъпило допълнително проекта.
Все още има вероятност България да се откаже от проекта за АЕЦ Белене и да се насочи към построяването на седми и осми блок в АЕЦ Козлодуй. Това заяви енергийният министър Трайчо Трайков, като уточни, че това са само възможности, които са отворени за обсъждане.

Още новини