Начало Новини Актуално Недялко Недялков, депутат от ГЕРБ: Лобистките текстове са по-скоро недомислици

Недялко Недялков, депутат от ГЕРБ: Лобистките текстове са по-скоро недомислици

Актуално

"По-добре е един законопроект да бъде спрян в последния момент, отколкото в него да има лобистки текстове", заяви народният представител от ГЕРБ Недялко Недялков.

Депутатът каза това в отговор на въпроса защо се налага лично премиерът Бойко Борисов, като олицетворение на изпълнителната власт, да идва лично в парламента и да връща за доработка вече минали не само в комисии, но дори и на първо четене законопроекти. Недялков допълни, че освен министър-председател, Борисов е и лидер на партията и е задължен да мисли за нейния имидж. А що се отнася до лобистките текстове, те според него са по-скоро резултат от недомислици, отколкото на съзнателно прокаран чрез тях лобизъм.
"След края на парламентарната ваканция комисията по икономика, енергетика и туризъм, на която съм член, ще започне усилена работа върху два много важни закона", съобщи Недялков.
Народният представител уточни, че това ще бъдат Законът за възобновяемите енергийни източници и Законът за туризма, пише вестник Старозагорски новини.
"В първия закон слагаме финансова бариера пред спекулантите, защото от досегашния ни опит личи, че някои бизнесмени закупуват земеделска земя, примерно за изграждане на ветропаркове или фотоволтаични системи, а после я препродават или се мъчат да строят върху нея, да речем, ваканционни селища."
Недялков обясни, че това ще стане чрез извънредно високата - до 20 000 лева, разрешителна такса. В закона ще има и защитен член, според който, ако до една година върху закупената земя не започне реализация на инвестиционните намерения, правото на строеж ще се отнема, а внесената такса ще остане в държавния бюджет.
"Този закон трябва да бъде готов до края на септември, а до края на ноември трябва да бъде готов и законът за туризма", бе категоричен депутатът.
Според него в този закон, който ще бъде почти изцяло нов, най-после ще бъдат регламентирани видовете туризъм в страната ни, като особено внимание ще бъде обърнато на културния и селския туризъм.
"Ние имаме прекрасно Черноморие, но имаме културноисторически ценности, които могат да привлекат туристи от цял свят", бе категоричен Недялков.

Още новини