Начало Новини Актуално Недоволни от банките ще протестират днес в Стара Загора

Недоволни от банките ще протестират днес в Стара Загора

Актуално

От 11 часа на площадката между ОББ, НОИ и Общинска банка в Стара Загора ще започне протестът срещу чуждестранните банки в България, организиран от "Организация за обществена самозащита - ЕДНО", припомни председателят й Светлозар Николов. Протестът е част от кампанията, която ще обхване и други градове в страната.

В продължение на две седмици в информационен пункт на открито доброволци обяснявахa на гражданите целта на акцията и приемаха жалбите им, придружени с копия от договорите за кредит с банките. Идеята е да се заведат колективни съдебни искове, обособени по групи и по региони. Такъв иск е подготвен и ще бъде внесен в Окръжния съд в Стара Загора. "Едностранното увеличаване на лихвите по вече отпуснати кредити е причина за недоволството на много български граждани. Твърде много нарушения има, за да продължим да си затваряме очите, много хора са заплашени да останат без жилищата си, които са ипотекирали, а оставайки без работа, не могат да плащат вноските", посочи Светлозар Николов. По думите му държавата е абдикирала от проблемите на гражданите, затова по време на протестната кампания ще бъдат правени предложения, които ще стигнат до Народното събрание и Министерския съвет. Прекалено големите права на частните съдебни изпълнители в България също са обект на атака от страна на организацията, която води борба против своеволията им, пише вестник Старозагорски новини.
От "Организация за обществена самозащита - ЕДНО", "чиито членове са основно юристи, са подготвили няколко документа, които ще бъдат разпространявани по време на протестите. Един от тях е покана за сключване на обществен договор между банките и гражданите, предвиждащ намаляване на лихвените проценти, гратисен период, възможности за разсрочване на задълженията.
За 28 юни е насрочен протест в Бургас, а за 30 юни - в София.
Седалището на "Организация за обществена самозащита - ЕДНО" е във Варна. Основана е преди година и основната й цел е защита на потребителите и на гражданските и конституционни права на българските граждани. В процес на подготовка е Законопроект за защита имуществото на гражданите до излизането на България от криза, чиято цел е се забрани на банките и финансовите институции да си връщат кредитите чрез продажба на ипотекираното имущество на гражданите до излизането на страната от кризата.
Организацията има структура и в Стара Загора.

Още новини