Начало Новини Актуално Небето през юни 2014 г.

Небето през юни 2014 г.

Актуално

Небето през юни 2014 г.На 1 юни 2014 г. Слънцето изгрява в 05:42 часа и залязва в 20:49 часа за Стара Загора. На 30 юни Слънцето изгрява в 05:43 часа и залязва в 21:00 часа за Стара Загора. Продължителността на деня към края на месеца е 15 часа и 19 минути. Лятно слънцестоене: 21 юни 13:51 часа.

Лунни фази

  • Първа четвърт: 5 юни в 23:39 часа
  • Пълнолуние: 13 юни в 07:11 часа
  • Последна четвърт: 19 юни в 21:39 часа
  • Новолуние: 27 юни в 11:08 часа

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за 15 юни около 21 часа

В зенита е съзвездието Воловар и най-ярката му червена звезда Арктур на свечеряване сочи посоката юг на хоризонта. Под Арктур е също така Червеният Марс в съзвездието Дева. Вдясно от Дева, ако гледаме на юг или на изток, в съседното зодиакално съзвездие Везни е планетата Сатурн. Тя е ярка, колкото най-ярката звезда на това съзвездие – Спика. Още на изток, до Везни ниско над хоризонта вече се вижда дъга от ярки звезди – част от голямото зодиакално съзвездие Скорпион. На североизток най-ярката звезда е Вега от малкото лятно съзвездие Лира.

Кошът на Голямата мечка може да се намери високо към северозападна посока. Под него все още в ранните часове на нощите от настъпващото лято може да се види Лъва, който се скрива под хоризонта към полунощ.

Видимост на ярки планети през юни 2014 г.

Юпитер вече не се вижда привечер, тъй като съзвездието Близнаци, в което се намира планетата през първия месец на лятото е залязло под западния хоризонт с настъпване на нощта.

За сметка на това все по-добри са условията за наблюдение на Сатурн още от свечеряване, както и на яркия червеникав Марс. На 8 юни наедряващата Луна ще е близо до Марс, а на 10 юни – до Сатурн.

На зазоряване ниско над югоизточния хоризонт се откроява Зорницата – Венера. На 24 юни тънкият сърп на старата Луна ще бъде много близо над планетата.

Метеорни потоци

През юни няма метеорни потоци с много ярки метеори, достъпни за видимост на градското осветено небе. Ако около 8 юни се появи бавен, ярък и жълто-оранжев метеор, той е от потока Гама-Скорпиониди, който е с максимална активност от около 7 метеора на тази дата.

По-активен е потокът Юнски Лириди с до 10-тина жълто-бели метеора, понякога със следи, падащи в нощта на 16 юни. Това е нов поток, за който са нужни изследвания.
Бавни и бели със следи са Мю-Драконидите, рязко очертани и жълти са Сагитаридите с максимум до 8 метеора в нощта на 14 юни, а бързи и бели са юнските Цефеиди в нощта на 17 юни – до 7 на брой.

Най-атрактивни са Боотидите на 28 юни, които са бавни и червени, но само до 2 метеора в момента на максимум.

небе юни Стара Загора

За повече информация и запитвания:
тел. 042 64 31 83 и 042 25 81 98
e-mail: aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите-любители „Гемма” при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на договореност между Клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борса за проекти и идеи.

Още новини