Начало Новини Актуално Небето през юни 2013 година

Небето през юни 2013 година

Актуално

Небето през юни 2013 годинаЗа Стара Загора на 1 юни  Слънцето изгрява в 5:42 и залязва в 20:49 часа лятно официално време, а на 30 юни изгрява в 5:43 и залязва в 20:59 часа. Продължителността на деня на е 15 часа и 7 мин. в началото на юни и 15 часа и 19 мин. в края на месеца. Лятното слънцестоене е на 21 юни в 8 часа и 4 минути.

В северното полукълбо дните около 21 юни са с най-голяма продължителност, а нощите – най-къси.
На 5 юли Земята е в афелий, т.е. най-далече от Слънцето през годината.

Лунни фази:

  • Новолуние: 8 юни в 18:56 часа
  • Първа четвърт: 16 юни в 20:24 часа
  • Пълнолуние: 23 юни в 14:32 часа
  • Последна четвърт: 30 юни в 07:54 часа

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за месец юни около 22 часа:

В зенита е дъгата – опашкат на съзвездието Голяма мечка, а продължението ѝ ни отвежда до най-ярката червеникава звезда  – Арктур от съзвездието Воловар, която сега е още по-високо отпреди по това време на летните нощи. Цялата малка дъга от съзвездието Северна корона също е в областта на зенита.

На юг са зодиакалните  съзвездия Дева и Везни, между които се е настанила планетата  Сатурн. Под Дева и Везни е най-дългото съзвездие на цялото небе – Хидра – поредица от неярки звезди близо до южния хоризонт.

На югоизток е перпендикулярна на хоризонта дъга, до която е друга ярка червеникава звезда – Антарес от съзвездието Скорпион. С напредване на нощта тази част от съзвездието става все по-добре видима на юг. А до него започват добре да се виждат и ярките звезди на съзвездието Стрелец.

На запад залязва още едно зодиакално съзвездие – Лъв.

На изток започва да се издига все по-високо на небето характерната за лятото ярка звезда – Вега от съзвездието Лира

Видимост на ярки планети през юни 2013 г.:

Другата ярка планета Юпитер обаче няма да се вижда през месеца, тъй като е от другата страна на слънчевия диск.
Венера е Вечерница, чиято видимост на небето с напредване на времето все повече се удължава и все по-дълго може да се вижда като третото по яркост светило след Слънцето и Луната при залез над западния хоризонт.
Сатурн се вижда през по-голямата част от нощта – от залез до след полунощ. Ярък е почти колкото звездата Спика от Дева и е вляво от нея.
Марс се появява преди изгрев, но продължителността на видимостта му на нашето небе все повече се увеличава до края на месеца.

Метеорни потоци:
През юни има няколко по-активни метеорни потока, но по-характерен от тях е Юнски Лириди с максимум на16 юни, но само с до 10-тина бяло-жълти метеора, по-ярките от които – със следи.

Небето през юни 2013 година


За повече информация и запитвания:
тел. 042 64 31 83 и 042 25 81 98
e-mail: aogagarin@gmail.com

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите-любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между Клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 година и на 6 ноември 2012 година.

Още новини