Начало Новини Актуално Небето през февруари 2012 г.

Небето през февруари 2012 г.

Актуално
Небето през февруари 2012 г.

На 1 февруари Слънцето изгрява в 7,42 часа и залязва в 17,39 часа. На 29 февруари Слънцето изгрява в 7,04 часа и залязва в 18,15 часа. Продължителността на деня в началото на месеца е около 10 часа, като постепенно нараства с още 1 час към края на месеца.

Лунни фази
Пълнолунието настъпва на 7 февруари в 23,54 часа. Последната четвърт настъпва на 14 февруари в 19,04 часа, а новолунието - на 22 февруари в 0,35 часа, съобщиха от Клуб на астрономите любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора.

По-ярки съзвездия, характерни за месец февруари на свечеряване
На изток изгрява съзвездието Лъв с най-ярката си звезда Регул (Звезда на царете, пълководците и всички водещи фигури според народното поверие).

На юг впечатляват три ярки звезди на една линия, които помагат да открием характерните за зимата съзвездия - Орион, Голямото и Малкото куче. В тях нашият народ е виждал Ралицата. Над трите звезди (пояса на Орион) са двете ярките звезди Бетелгейзе и Белатрикс (Воловете). Мислените линии, съединяващи другите две ярки звезди под трите от Пояса на Орион, са Остена и Ралото. Най-ярката звезда на цялото небе, долу вляво от трите звезди от пояса на Орион, е Сириус от съзвездието Голямо куче. Нашият народ я наричал Орачът. В областта над Сириус няма много ярки звезди, освен една – Процион от съзвездието Малко куче, наричана от нашия народ Кучето (на Орача).

Небето през февруари

В зенита, високо над главите ни, е кръг от ярки звезди от съзвездието Колар (по народному - Хорото). Най-ярката звезда тук се нарича Капела. На запад залязва големият квадрат от ярки звезди на съзвездието Пегас и кръстовидната форма от ярки звезди на съзвездието Лебед. На север, ниско над хоризонта, е съзвездието Голяма мечка (Голямата кола, според нашия народ), а над хоризонта може да се открие Полярната звезда от съзвездието Малка мечка (Малката кола). В обширна област от небето около Полярната звезда няма много ярки звезди.

Планети
На фона на ярките звезди на запад при свечеряване се откроява планетата Венера, която в този период е Вечерница. В началото на месец февруари тя залязва в 21,05 часа. Видимостта й нараства и в края на месеца залязва в 22 часа.

Юпитер също е ярко светило на нашето небе. В този период можете да го видите близо до Венера. На небето е от залеза на Слънцето до полунощ.

Метеорни потоци
През февруари няма много активни метеорни потоци. Делта Леониди има до 3 метеора в нощта на максимална си активност - 26 февруари. Някои от тях обаче може да са ярки.

Важни дати
На 26 февруари се навършват се 51 г. от официалното откриване на първата в България Народна астрономическа обсерватория Ю. Гагарин в Стара Загора.

За повече информация: Клуб на астрономите любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора, тел. 042/ 643183 и 042/ 258198, e-mail: aogagarin@gmail.com

 

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 година.

Още новини