Начало Новини Актуално Не се очакват съществена промяна на цените на техниката за бита през 2011 г.

Не се очакват съществена промяна на цените на техниката за бита през 2011 г.

Актуално
електроника - техника

Общата стойност на продажбите на електронна техника в България за изминалите 12 месеца се изчислява на около 1,2 млрд. лева. През 2010 година се очаква да има 10% ръст на продажбите спрямо 2009 година. Положителният баланс за сектора се дължи на значителния подем през второто полугодие, което компенсира отрицателните резултати през първите 6 месеца.

Въпреки това, в някои сегменти спадът е факт, като при бялата техника той е около -10%, а при климатичните технологии дори -20%, сочи още анализът.

Според данните, този негатив се балансира от сериозния ръст от 20% при телевизорите, чиито продажби са основен двигател за развитието на бизнеса с електроника у нас. Влияние оказва и засиленото търсене на мобилни телефони и особено увеличените продажби в сегмента на смарт телефоните.

В изследването още се отчита, че българските потребители вече се ориентират и към по-големи телевизори. Въпреки че 32-инчовите все още са най-търсените при LCD моделите, има категорична тенденция за засилване на търсенето на 37" и 42". При плазмите доминират 42-инчовите продукти.

По наблюдения на компанията, кризата повишава чувствителността на потребителите не само по отношение на цената, но и към допълнителната стойност на продуктите като следпродажбеното обслужване, удължен гаранционен срок, допълнителни услуги.

През последната година и сред българските потребители се наблюдава тенденция на засилено търсене на т.н. „зелени" продукти. Основната причина за това е, че екологичните технологии водят до намаляване на сметките за ток и в дългосрочен план са много разумна инвестиция.

Очакванията са, че тази тенденция ще се задълбочава заради развитието на екоотговорността на обществото и по много прагматични причини, свързани с оптимизирането на разходите на домакинствата и бизнеса.

През 2011 година търсенето на енергоспестяващи технологии ще има съществен ръст, особено ако е налице корекция на цената на електричеството, се казва още в анализа.

През следващата година не се очакват съществена промяна на цените на техниката.

"В някои сегменти като 3D и плазмените телевизори, както и при смартфоните даже прогнозата е тенденцията за спад, която започна във втората половина на 2010 година, даже да се задълбочи. Причина за това е, че тези продукти от силно нишови постепенно се превръщат в по-масови", коментира Иван Иванов, управляващ директор на LG Electronics за България, цитиран от econ.bg. По негови думи във всички останали сегменти няма условия за съществени промени.

И тази година се очаква раздвижване на пазара на електроника у нас преди Коледните празници, като продажбите ще надминат нивата за 2009 година. Този декември потребителите у нас може да изхарчат за техника близо 200 млн. лева. Това обаче ще се случи в променени условия, защото те вече не са склонни на т.н. „импулсивни" покупки, а търсят изгодни предложения за уреди, които са планирали да закупят. Конкуренцията съответно също е много по-засилена, като производителите разчитат все повече на „пакетни" предложения като например телевизор с камера или телевизор с Blu-ray плейър.

Прогнозите за пазара на електроника в България през 2011 година са за допълнително съживяване и среден ръст от около 15%, а при оптимистичен сценарий общият оборот може да достигне дори 1,5 млрд. лева.

От LG Electronics коментират, че очакват продажбите на фирмата да растат поне със средните темпове за пазара като цяло. Добрите резултати ще бъдат гарантирани с пускането на иновативни продукти, поддържането на оптимално съотношение между цена и качество, както и на най-добрите възможни гаранционни условия. Допълнителен ръст се очаква и с навлизането на компанията в някои нови сегменти като енергоспестяващите осветителни решения и мрежови монитори, както и засиленото й присъсвие на пазара на климатични технологии за бизнеса.

Още новини