Начало Новини Актуално Не са открити изкуствени оцветители при проверките на диетичните хлябове

Не са открити изкуствени оцветители при проверките на диетичните хлябове

Актуално
Проверки на тъмните хлябове

Няма сериозни нарушения при производството на тъмни и диетични хлябове. Това показват резултатите от проверката на МЗ, която продължи от 11 до 20 януари. По време на нея бяха инспектирани 535 фурни и 891 магазина.

При проверката се изследваха вида и количеството на влаганите суровини в хлябовете, както и спазването на законодателството по отношение етикетирането и представянето на храните, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.
В 34 обекта за производство е установено несъответствие при етикетирането и представянето на храните, показват резултатите. Издадени са 58 предписания за отстраняване на констатираните несъответствия, съставени са 7 акта за административни нарушения. Наложените санкции ще бъдат от 500 до 1000 лв. Един обект за производство е спрян временно от експлоатация до представяне на документ за произход на влаганите суровини.
76 проби от различни хлябове са изследвани за органолептични показатели, изкуствени оцветители, обща пепел, сол и захар. Анализите са извършени в 6-те официални акредитирани лаборатории на РИОКОЗ. В 12 от пробите е установено наднормено съдържание на сол. Наличие на изкуствени оцветители, наднормено количество на пепел, захар или други съставки в изследваните проби не е открито. Допълнително ще се извърши анализ за съдържанието на влакнини (фибри) в хляба в НЦООЗ.

Още новини