Начало Новини Актуално Не са открити документи за закриването на полигон Змейово

Не са открити документи за закриването на полигон Змейово

Актуално

Не са открити никакви документи, от които да е видно, че е стартирала процедурата за закриването на полигон "Змейово", с който голяма част от старозагорци свързват обгазяванията в периода 2004-2006 г. Това е станало ясно по време на среща на старозагорския депутат от ПП ГЕРБ Живко Тодоров с министъра на отбраната Николай Младенов, проведена на 4 септември т.г.

По информация на депутат Тодоров, тази седмица ще бъде готово експертното становище на МО дали полигонът ще бъде закрит, или не. Очаква се информацията да бъде съобщена в Стара Загора лично от министър Младенов.

Бившият военен министър Николай Цонев беше категоричен пред вестник Старозагорски новини:
Има докладна, на която аз съм писал "да"


- Г-н Цонев, на 24 юли т.г. Вие съобщихте, че има организационна заповед за закриването на полигон "Змейово" и процедурата е стартирала, а в петък (4 септември) стана ясно, че в Министерството на отбраната не са открити никакви документи. Кой казва истината?

- Има докладна, на която аз съм писал "да", и стартирал процес за закриване на полигон "Змейово". Дали има организационна заповед, или няма такава, няма никакво значение. Въпрос на политическа воля и решение на новото ръководство. Ако искат да го закрият, ще пуснат заповед, ако искат да не го закрият, се оправдават, че няма документи.

- Но в архива явно не са намерени никакви документи. Къде е докладната с резолюцията "да"?
- Нали се сещате, че аз не мога да кажа дали са намерени документи, или не са намерили. Аз съм писал "да" на докладната на началника на Генералния щаб, тогава ген. Стойков. А също така зам.-директорът на Дирекция "Политика по въоръжението" ми е писал докладна и аз съм писал "да". Значи процесът е стартиран. Дали ще продължи, зависи от новото ръководство на МО.

- По информация на бившия директор на полигон "Змейово", обектът е създаден през 1971 г. с постановление на МС. И според действащото законодателство само създателят му, тоест МС, може да вземе решение за закриването му...
- Аз не мога да кажа това така ли е или не е така, защото не съм запознат с документите, но дори да е така, трябва да има политическа воля този проблем да бъде решен. Ако новият министър има желание този полигон да бъде закрит, той ще пусне заповед, ще направи предложение до МС и ще закрие полигона. Ако няма желание, ще се оправдава с мен. Това е.

Още новини