Начало Новини Актуално Не ни трябва пенсионна реформа, ако не оправите здравеопазването, алармираха старозагорските здравни работници

Не ни трябва пенсионна реформа, ако не оправите здравеопазването, алармираха старозагорските здравни работници

Актуално

Спрете геноцида в здравеопазването, не ни изпращайте в чужбина, здравето не е политика, а делегираните бюджети са равни на смърт. Под плакати с такива текстове и с десетки развени знамена вчера здравните работници от най-голямата старозагорска болница МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" излязоха на протест срещу провежданата финансова политика в здравеопазването.

Над 300 лекари, сестри, санитари и технически персонал се събраха пред здравното заведение, за да обявят, че не са съгласни с неадекватната политика на управляващите, които водят до невъзможност на медиците да лекуват.

"Не искаме да връщаме пациенти, не желаем да правим листи на чакащите, а в резултат на неразплатените средства от касата заплатите ни към момента са по-ниски с 30-35% спрямо юли", заяви лидерът на КНСБ в МБАЛ д-р Атанас Бадов. Пред събралите се в двора на болницата той очерта шестте искания на колегията - адекватно финансиране на системата, до месец да се изплатят дължимите суми от касата на лечебниците, за хемодиализата и за спешната помощ, както и да се търси отговорност на НЗОК за неизплатените суми и да стане ясно кой взема решения за делегираните бюджети.

"Най-важната задача е да се преборим за осигуряване на нормален бюджет за 2011 г., който би ни дал възможност да работим както са ни учили", призова протестиращите главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков, който бе в Стара Загора вчера. Той напомни на колегите си, че трябва да бият камбаната сега, преди приемането на бюджета за следващата година, защото иначе и догодина здравеопазването ни ще е също толкова мизерно като през настоящата.

"Защо за МВР за догодина има 1 млрд. лв., за СРС-та ще се отделят 100 млн. лв., а за болничната помощ са предвидени 938 млн. лв.? Разбити по месеци, това прави по 79 млн. лв. при положение че за да работят лечебниците нормално, трябват 90-95 млн. лв. Не искаме зорлем да ставаме емигранти, ние знаем пътя към Терминал 1 и Терминал 2, но искаме да работим тук и сега", каза още д-р Ленков
"От 3 млрд. лв. за здраве - 1.5 млрд. отиват във фиска и не знаем за какво се харчат“, изрази възмущение и д-р Теодора Вълчева от медицинската федерация към КТ Подкрепа" и призова образно "легионите от бели престилки да отбраняват последната крепост с жива верига около Народното събрание на 19 ноември“.
"След тази битка или ще има здраве, или няма да има", заключи емоционално д-р Вълчева. На свой ред и колегата й от КНСБ д-р Пламен Радославов изрази надежда, че от Стара Загора ден преди 10 ноември ще започнат да се решават проблемите в здравеопазването.
Протестът на лекарите от МБАЛ бе подкрепен и от един от основните кредитори на болницата - фирма „Чардаклиев“. Собственикът й съобщи, че към асоциацията от 33 фирми за медицински консумативи и апаратура вече има над 100 млн. лв. задължения от болничния сектор и от тяхно име заяви, че не желаят повече да кредитират държавата.

Информация: вестник Новината

Още новини