Начало Новини Актуално Не достигат бланки за новите паспорти

Не достигат бланки за новите паспорти

Актуално

Стара Загора9000 поръчки за паспорти от понеделник - 16 август, до днес няма да могат да бъдат изпълнени. Това съобщи пред журналисти в сградата на МВР ресорният зам.-министър Павлин Димитров. Причината е, че фирмата изпълнител Сименс не е предоставила необходимите паспортни бланки.

В момента има близо 90 000 "висящи" заявления за паспорти. До 30 май МВР е трябвало да получи 400 000 бланки и още 600 000 до края на тази година. Все още обаче от фирмата не са изпълнили задължението си.
МВР е дало над 130 000 лв. допълнително за командировъчни и гориво на служителите, отговарящи за издаването на новите документи. Инвестицията е била направена, за да може служителите от областните дирекции на МВР да пътуват по-често и да взимат бланки, пише econ.bg.
От думите на Димитров стана ясно, че през ден служители от цялата страна се командироват до складовата база, от която взимат 200-300 бланки, вместо по 4000-5000, които могат да стигнат за цяла седмица.
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е говорил с представители на фирмата "Сименс", като на 30 юли се е срещнал с ръководен служител на компанията. От там посочили, че имат готовност да отстранят нарушенията, но това не се е случило. Чрез електронно писмо, получено в МВР вчера, от фирмата са се извинили за създаденото неудобство.
От "Сименс" посочили, че са предприели мерки за отстраняване на проблема, съобщи Димитров. Той каза, че в бъдеще фирмата ще понесе финансова санкция за създадените проблеми.
До края на годината изтича срокът на валидност на 1 495 000 лични карти, 593 000 паспорта и 600 000 шофьорски книжки. Гражданите, валидността на чиито паспорти или лични карти изтича, ще могат да ги подновят до шест месеца след края на срока за валидност.
Димитров призова тези, които нямат неотложни причини да подновят документите си, да не го правят. Зам.-министърът уточни, че в страната се издават между 8 000 и 11 000 лични карти на ден.
В склада на МВР има само 600 бланки за задгранични паспорти. Закъснението в издаването на заявените документи вече е много голямо. Само в столицата още 600 граждани няма да си получат паспортите, съобщи тази сутрин БНТ. Причината е, че изпълнителят не е коректен и продължава да не е коректен на база ангажиментите, които има по договор с МВР, обясни зам.-министър Павлин Димитров.
Заради отпускарския сезон, който хората използват, за да си заявят издаването на паспорт, МВР е направило поръчка за още 300 хиляди корици. До момента от тях не е доставено нищо.
Вътрешното министерство се е срещнало с фирмата-изпълнител на 9 август. Фирмата декларира готовността всяка седмица да ни доставя по 35 хиляди корици за паспорти. Само два дни след това в нарочно писмо ни информираха, че няма да могат да доставят 35 хиляди, ще доставят 20 хиляди. На следващия ден, на 13 август, ми се обадиха по телефона, че повече от 9 хиляди не могат да предоставят, допълни Димитров. И последно обещаните от фирмата 9 хиляди корици още не са доставени.
Това са резултатите от ангажиментите, които фирмата изпълнител "Сименс" не изпълнява. Колкото и да не ми е приятно, ще обявя, че комуникацията вече е много трудна, представителите не желаят да коментират отговорностите си и задълженията си към нас, добави Димитров.
Междувременно стана ясно, че МВР е наело външна фирма консултант по договора, която да съветва юристите на ведомството. Днес от ОД на МВР-Враца е пристигнало писмо, че заради проблема с бланките е възможно временно да се наложи да спрат издаването на документи. Димитров обаче уточни, че МВР е изрядната страна по договора за издаване на лични документи, информира Дарик радио.
Заради недостиг на бланки от днес – 18 август, група "Български документи за самоличност” при ОДМВР – Стара Загора временно преустановява приема на заявления за издаване на паспорти при условията на бърза услуга.
Ще продължи приемането на заявления за експресно издаване на паспорти, в случаи на неотложна необходимост, става ясно от информацията на областната дирекция.
Спира приемът на заявления за паспорти с такса за бърза и експресна услуга в Русенско. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Русе.
За неустановено време е преустановено приемането на заявления за издаване на паспорти с платена такса за експресна и бърза услуга. Това важи както за гишетата в група "Български документи за самоличност" в сградата на Областната дирекция на МВР в Русе, така и във всички районни управления "Полиция" в областта.
Впоследствие от "Сименс" потвърдиха, че съществува известно забавяне в доставките на бланко документите за паспорти.
Имаме уверението на нашия подизпълнител "Капелен" България ЕООД, отговорен за доставките на бланко документи, че полагат максимални усилия за достигане на необходимия обем, гарантиращ нормален режим на работа на системата. Бихме желали да ви информираме, че вече се извършват ежедневни доставки на бланко документи, обясняват от представителството на немската фирмата.
От там завършват, че затрудненията могат да бъдат преодолени единствено чрез добра координация, сътрудничество и комуникация с МВР на всички нива на управление на проекта

Още новини