Начало Новини Актуално Не допускат деца с епилепсия в нормални училища

Не допускат деца с епилепсия в нормални училища

Актуално

Има деца с нормално интелектуално развитие, които получават само припадъци, но тези деца не ги допускат в нормални училища, алармира на обществен форум в Европейския ден за правата на пациента Дочка Дачева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия от Стара Загора.

Асоциацията е включена в Конфедерацията на защита на здравето, която е най-голямата пациентска организация в България.
Г-жа Дачева сподели, че е майка на такова дете и след многократен престой в столичните здравни заведения за лечение е станала член на тази асоциация, пише вестник Старозагорски новини.
"Много си помагаме като майки на такива деца. Друг голям проблем за нас е това чакане за протоколи, тичане по институции, за да осигурим нужното лечение на децата си", оплака се Дочка Дачева.
Според нея в нашите училища не приемат такива деца от страх, пък и защото не знаят как да реагират, когато детето получи припадък. По същото време Асоциацията предлагала помощ, материали, организирала и срещи, но тукашните родители и учители не проявявали интерес.

Според Дачева хората се страхували да се говори за здравословния проблем вкъщи и криели това от обществото.
"Не са прави, защото как ще ти помогнат останалите, като не знаят какъв е проблемът ти?!", коментира майката. Тя обиколила преди две години всички училища в Стара Загора и ги поканила да участват в София на среща, обещали, а после никой не отишъл.

Дочка Дачева апелира за помощ от присъстващите на обществения форум в РЗИ за разработване на съвместен проект, който да обучи психолози, учители, медици и родители как взаимно да преодолеят проблемните деца с епилепсия, за да може те да учат при нормалните деца.

Още новини