Начало Новини Актуално Научен съвет ще раздава лицензи на развъдни организации

Научен съвет ще раздава лицензи на развъдни организации

Актуално

Създаване на специализиран научен съвет към Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) предложи на среща с фермери от област Стара Загора нейният изпълнителен директор доц. д-р Васил Николов.

По неговите думи, създаването на такава институция се налагало поради големия брой развъдни организации, които на практика не извършвали никаква селекционна дейност, но в замяна на това разполагали със средства и сключвали договори с отделните животновъди. "През тази година изтичат дадените лицензи на повечето развъдни организации и създаването на научен съвет към агенцията ще бъде от изключителна полза", заяви доц. Николов.
Според изпълнителния директор програмата на всяка кандидатстваща за лиценз развъдна организация щяла да минава през новосъздадената структура, която да прецени доколко тя е реална и изпълнима. За сформирането на научния съвет доц. Николов се обърна за методическа помощ към ректора на Тракийския университет проф. Иван Станков и декана на Aграрния факултет на университета проф.Славов, които също присъстваха на срещата.
Опазването и подобряването на местните български породи продуктивни животни изпълнителният директор на ИАСРЖ определи като основна задача на агенцията. Той обаче обърна внимание на факта, че тези институции в Европейския съюз отдавна не получават държавна помощ, а се издържат от таксите, които чрез сключени договори им плащат отделните животновъди.
"В България тази практика се въведе едва през 2004 година", уточни доц. Николов.
В проведената на срещата дискусия бяха засегнати проблеми, свързани с финансирането и организацията на развъдната дейност. Присъстващите уточниха, че за животновъдството ЕС ни предоставя голям брой субсидии, които при добро желание от страна на фермерите могат да се насочат към създаването на високопродуктивни породи.
Като основна слабост на бранша бе посочено наличието в страната на огромен брой организации, сформирани по видове животни, като овцевъдни, говедовъдни, биволовъдни и други, и всяка - защитаваща своите интереси. Председателят на браншовия съюз на животновъдите Динко Господинов даде за пример сплотеността при зърнопроизводителите.
"Те не се делят на производители на пшеница, ориз или царевица, а работят за общия интерес и затова правителството, което и да е то, се съобразява с тях", подчерта животновъдът.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини