Начало Новини Актуално Натуркрафт ЕООД получи награда във ВЕИ Шампионска Лига 2010

Натуркрафт ЕООД получи награда във ВЕИ Шампионска Лига 2010

Актуално
Стара Загора

Натуркрафт ЕООД е сред победителите в българската ВЕИ Шампионска Лига 2010. Дружеството е от групата на ЕVN и развива проекти в областта на възобновяемите енергийни източници и екологичната енергия. То беше отличено в категорията слънчева енергия за фотоволтаичния парк край село Блатец, Община Сливен, открит през май 2010 г.

Церемонията по награждаване се състоя по време на Шестата национална конференция на Асоциацията на българските енергийни агенции (АБЕА), съобщиха от пресцентъра на ЕVN Bulgaria.
Наградите бяха връчени от г-жа Лияна Аджарова, председател на АБЕА и г-н Красимир Найденов от Агенцията за енергийна ефективност, а от страна на Натуркрафт ЕООД наградата прие г-н Димитър Ботев, проектен мениджър в дружеството.
Соларният енергиен парк край село Блатец е най-големият в цялата EVN Група и първият за EVN, който е изграден извън Австрия. Инвестицията в съоръжението възлиза на около 6 милиона лв. като паркът се състои от общо 3 групи фотоволтаични елемента с oбща мощност 836.7 kWp (киловатпика). 
Фотоволтаичната централа функционира успешно с пълна мощност от началото на март 2010 г. като произведената до момента електроенергия е 1,070 млн. киловатчаса. Работата на соларния парк вече дава своя положителен ефект върху околната среда – само до момента са спестени почти 700 тона вредни емисии въглероден диоксид.
Българската Шампионска лига е част от проекта ВЕИ Шампионска лига, съфинансиран от програма Интелигентна Енергия на Европейската комисия. Подобно съревнование протича и в страни като Франция, Германия, Чехия, Полша, Италия и Унгария.
Победителите се определят според броя точки, изчислени по формулата: инсталирана мощност на брой жители.

Още новини