Начало Новини Актуално Настояват за компенсации за 3% по-скъпия ток

Настояват за компенсации за 3% по-скъпия ток

Актуално

Всички потребители трябва да бъдат компенсирани за това, че са плащали 3 на сто по-скъп ток заради заложената, но неизкупувана скъпа електроенергия от ТЕЦ "AES Гълъбово". Това заяви в Раднево президентът на КНСБ Пламен Димитров. Тази цена на тока е калкулирана в цените на много стоки и услуги от 1 юли 2010 година и така са ощетявани не само гражданите, но и представителите на бизнеса.

Възможно е КНСБ да поиска Държавната агенция за енергийно и водно регулиране да преразгледа дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, каза Николай Ненков, вицепрезидент на конфедерацията.
"Очакваме от мениджърите на двете държавни дружества - ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток", да направят предложения за промени и допълнения в Енергийната стратегия на България и Закона за енергетиката", каза още Пламен Димитров. По думите му, по тяхно настояване обсъждането на стратегията е отложено, за да се даде възможност да се направят допълнения. За "Мини Марица-изток" е важно облекчаването на процедурата по отчуждаването на земите и в тази посока трябва да се работи, смятат синдикатите. Те настояват също в стратегията да бъде гарантирано, че основният източник за производството на електроенергия са местните въглища и атомната енергия, информира вестник Старозагорски новини.
Никой не е отхвърлил предложението на синдикатите за увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли, каза още лидерът на КНСБ. "Това, че още няма решение, не означава, че предложението е отхвърлено", добави той. Те са поискали 5.3 на сто увеличение на бюджетните заплати и на пенсиите, като минимален механизъм за компенсиране на старата инфлация от 2009-2010 година, както и съпътстващи допълнителни мерки, които трябва да бъдат разчетени до средата на годината. А именно - колко ще стане инфлацията и как тя ще бъде компенсирана. Според Димитров повишената инфлация е вкарала повече приходи в бюджета от заложените и "министър Дянков не може да казва, че няма допълнително пари". Синдикатите предлагат увеличаване на минималната работна заплата от 240 на 290 лева, минимална пенсия от 156 лева и увеличаване на детските надбавки с 10 лева - от 35 на 45 лева.

Още новини