Начало Новини Актуално Насрочиха референдум в Шипка. Историческият град ще става самостоятелна община

Насрочиха референдум в Шипка. Историческият град ще става самостоятелна община

Актуално

Областният управител Йордан Николов издаде заповед, с която насрочи за 3 юли 2010 г. провеждането на референдум за отделянето на град Шипка в самостоятелна община. Жителите на града ще участват в допитването с отговор на въпроса "Съгласни ли сте град Шипка да се отдели в нова самостоятелна община?"

Със заповедта на Николов Общинският съвет в Казанлък се задължава да утвърди книжата и средствата, необходими за провеждане на референдума. Организационно-техническата подготовка на референдума се вменява на кмета на Община Казанлък Стефан Дамянов.
Борбата на град Шипка за отделяне в самостоятелна община датира от м.октомври 2002 г., когато е създаден инициативен комитет, известен като Движение "Шипка-община". Първоначалната идея е била към бъдещата община да се включат още три населени места - Хаджи Димитрово, Шейново и Ясеново.
"През 2003 г. стартира подписка, а с нея започнаха и ударите под пояса", коментира вчера за "Старозагорски новини" кметът на Шипка Стоян Иванов. Той сподели, че когато в Хаджи Димитрово е трябвало да се провежда общоселско събрание, в читалището е бил спрян токът. Хората обаче купили свещи и пак провели събранието - досущ като революционните комитети на Левски. После обаче бившият кмет на Казанлък им обещал 300 000 лв за канализация и крайният резултат не закъснял - само 11%  от жителите на Хаджи Димитрово подкрепили новото деление, докато в град Шипка 70% били "за".
След този неуспешен опит последва втори - през 2009 г, като идеята вече е само град Шипка да се отдели като самостоятелна община. Процедурата е стартирана от инициативният комитет с искане и подписка, придружени със становище на кмета на Шипка до Общинския съвет в Казанлък. На свое заседание съветниците вземат мотивирано решение да не уважат искането за създаване на община Шипка, за което е уведомен областният управител тогава Мария Нейкова. Тя предлага на Общинския съвет да приеме решение за произвеждане на референдум за отделянето на Шипка в самостоятелна община. Предложението е включено в дневния ред на сесията от 7 юли 2009 г., но болшинството от казанлъшките старейшини гласуват "против" или "въздържал се". Шипченци обаче не губят кураж и след смяната на властта молят новия областен управител Йордан Николов за насрочване на референдум. Въз основа на съществуващата фактическа и правна обстановка и след консултация с МРРБ, Николов е взел решение такъв да бъде проведен на 3 юли, пише вестник Старозагорски новини.
"Ако община Казанлък не осигури средства за провеждане на референдум, ние ще ги съберем. В случая става въпрос за отпечатването на 2600 бюлетини и хонорара на две комисии", заяви кметът на Шипка.
"Искаме да се отделим,за да просъществуваме. Имаме проекти, но нямаме пари, за да ги реализираме. През 2009 г. Община Казанлък трябваше да ни даде 14 000 лв за ремонтно-възстановителни дейности. От тях получихме само 6800 лв. и то на 30 декември. Искаме да направим панорамна алея, да довършим ремонта на етнографския ни музей, да ремонтираме речно корито. За 2010 г. още не са гласували бюджетите ни, но всички кметове и наместници от Община Казанлък сме известени, че тази година пари ще бъдат отпуснати само за аварийни обекти", коментира кметът Георги Иванов. Той е категоричен,че преди 100 години Шипка е била общински център, а и сега има всички дадености - културни, исторически, природни и икономически, да стане такъв. В землището на Шипка се намира "златната" могила - Голямата Косматка, плюс още 4 могили - Оструша, Хелветия, Грифоните и Шишманец. Дори и легендарният връх Шипка и Паметника на свободата "Свети Никола". Кметът разполага с автентичен документ от 1934 г.в който е записано, че във връзка с откриването на Паметника на свободата тогавашната Община Шипка дарява на военно министерство 1180 дка земя, на която е изграден самият паметник.
Референдумът вече е факт. От там нататък думата ще имат МРРБ, Народното събрание и накрая президентът на РБългария, който при добро стечение на обстоятелствата ще трябва да издаде указ за обособяването на град Шипка като самостоятелна община.

Още новини