Начало Новини Актуално Насрочиха нова експертиза по мега делото за грабежа на Пещострой - Стара Загора

Насрочиха нова експертиза по мега делото за грабежа на Пещострой - Стара Загора

Актуално

Старозагорският Окръжен съд отложи делото срещу Пламен Стайков, Милен Стойков и Тодор Кормев, обвиняеми за най-големия обир в Стара Загора през последните години. Повдигнатото им обвинение е по чл.199, ал.2, т.3 от Наказателния кодекс за грабеж в особено голям размер. Ако съдът ги признае за виновни, те могат да получат доживотен затвор без право на замяна.

Неявяването на половината от общо осемте вещи лица по случая бе причината за отлагане на съдебния процес. Следващата насрочена дата е 27 януари 2010 година. Дотогава ще бъде направена и нова съдебно-техническа експертиза. Ще бъде определен и специалист в областта на комуникациите. Старозагорският Окръжен съд прие и искането за медицински преглед от психолог и психиатър на Милен Стойков, който на по-предните заседания заяви, че е бил бит от полицаите, пише вестник Старозагорски новини.
По време на съдебното заседание бяха изслушани и показанията на призованите свидетели. По думите на Златина Георгиева, на 6 февруари т.г. тя е била заедно с приятеля си Пламен Стайков в нощно заведение. Според нея това може да бъде потвърдено от работодателката й по това време - Гергана Маджарова, и от Николай Георгиев, който е бил охрана на нощния клуб. Другата свидетелка Мариана Стойнова пък твърди, че е била заедно с Тодор Кормев и приятелката му на 6 февруари, който е празнувал седемгодишната си връзка. На следващото заседание ще бъдат изслушани показанията на Николай Георгиев и Гергана Маджарова.
Според обвинителния акт, на 6 февруари т.г. тримата са упражнили насилие върху счетоводителката на "Пещострой" ЕООД Каля Петкова. След като са взели ключовете за касата във фирмения офис, те са задигнали 763 000 евро, 330 000 лева, 42 000 щатски долара и ценни бижута. Откраднатото те заровили в гориста местност край НПМ "Шипка - Бузлуджа", а 20 дни по-късно органите на реда открили почти цялата сума и арестували извършителите.
Припомняме, че Пламен Стайков вече е осъждан и това е 12-ото му поред дело. Малко преди да бъде извършен грабежът над "Пещострой", той е бил обвиняем за взрив на баничарница в Казанлък.

Още новини