Начало Новини Актуално Народното събрание ратифицира споразумението за Набуко

Народното събрание ратифицира споразумението за Набуко

Актуално

Българският парламент ратифицира днес споразумението за газовия проект Набуко със 156 гласа за. Никой от народните представители в залата не гласува с против или въздържал се. До момента документът е ратифициран от Унгария. Очаква се това да направят и парламентите на Румъния, Австрия и Турция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Споразумението е подписано на 13 юли 2009 г. в Анкара. Страни по него са Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция. Те се задължават да оказват политическа подкрепа на проекта, да поддържат благоприятни правни и регулаторни условия за осъществяването му и да подкрепят компаниите за неговата реализация.
Набуко ще осигури достъпа на България и ЕС до значителните газови ресурси на Каспийския регион и Близкия изток. Очаква се това да доведе до конкуренция между основните енергийни доставчици, диверсификация на снабдяването с енергоресурси и евентуалното им  поевтиняване.
Проектът Набуко се осъществява от базираната във Виена компания Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Партньори в нея с равни дялове от 16,66% са Български енергиен холдинг ЕАД (България), Botas (Турция), Transgaz S.A. (Румъния), MOL Natural Gas Transmission Pls (Унгария), OMV Gas GmbH (Австрия) и RWE (Германия). Компанията ще осигурява финансирането и ще експлоатира съоръженията като преносен оператор (т.е. не само ще транзитира газ, но и ще има право да запазва определени количества от него, за да търгува или да го използва за вътрешните нужди на съответната държава).
Предвижда се капацитетът на газопровода да е 25,5–31 млрд. куб. м. Транзитиращите страни ще получават 12-15 млрд. куб. м, а държавите от Централна и Западна Европа – 13,5-16 млрд. куб. м. Индикативната стойност на проекта е  9 млрд. евро, осигурени от страните участници чрез газовите им компании и привлечено финансиране.

 

 

 

Още новини