Начало Новини Актуално Народният представител Иван Иванов: Правителството цели бърза продажба на Товарни превози

Народният представител Иван Иванов: Правителството цели бърза продажба на Товарни превози

Актуално

Не оспорваме, че в БДЖ са необходими реформи и преструктуриране, в момента управлението е неефективно и се трупат загуби, коментира вчера в Стара Загора народният представител от Синята коалиция Иван Иванов. Той припомни, че проблемите са натрупани в последните 10 години след приемането на Закона за железопътния транспорт, с който се разделиха превозите - товарни и пътнически от инфраструктурата, и вместо да се провеждат реформи, дружествата са източват.

В подкрепа на твърдението си депутатът посочи два аргумента. Правителството на Симеон Сакскобургготски е закупило без ясно обявен конкурс 30 мотриси от Сименс, по 2.7 млн. евро едната, като всяка е имала по 73 места. Те са били преустроени, така че за сметка на комфорта местата са станали 103, така че цената на едно място става 26 213 евро, което е 10-15 пъти по-скъпо от едно пасажерско място в мотрисите на друго европейско обединение - Трансмашхолдинг, в което участват Сименс и руска компания. Мотрисите на обединението били с по 1002 места и стрували 1.6 млн. евро, което прави по 1596 евро на едно място. По време на тройната коалиция пък била направена безумна сделка, като стари спални вагони на БДЖ били продадени за по 40 000 евро, а веднага след това били закупени рециклирани вагони втора употреба по 800 хил. евро.

Според Иван Иванов обаче настоящото правителство не посочи виновните и не взе мерки. Синята коалиция се опасява, че правителството се стреми към бърза приватизация на товарните превози в БДЖ, и то на необосновано ниска цена от 200 хил. евро, при условие, че печалбата им за миналата година е 170 хил. евро. Допълнително той цитира и писмо до министър Николай Младенов, подписано от зам.-председателя на Европейската комисия Жоакин Алмуния, в което се посочват 7 тежки забележки, свързани с плана за преструктуриране на БДЖ и жизнеспособността на плана за оздравяване на компанията.
Партиите от Синята коалиция - ДСБ и СДС, не приемат исканията на синдикатите за запазване на параметрите в Колективния трудов договор, защото не е възможно в условия на криза, при намаляване на приходите, да се иска запазване на придобивките.

Иван Иванов посочи още, че зърнопроизводителите са получавали най-голямата част от европейските и националните субсидии и те сами разбират, че не могат да получат договорените преди изборите 230 млн. лева. Според мен те засилват протеста си в правилната посока. Трябва най-после да има почтеност в българската политика и едно управление трябва да мисли три пъти, преди да подпише нещо. Никой не може да ме убеди, че 20 дни преди изборите правителството е смятало, че може да даде тези пари, а после да заяви, че не може, това е институционална форма за купуване на гласове, защото самите те казаха, че са подкрепили заради обещаната субсидия, коментира той.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини