Начало Новини Актуално Наркомани пребиха децата си. Родителите са българи, млади и образовани

Наркомани пребиха децата си. Родителите са българи, млади и образовани

Актуално

Родители са пребили и изоставили на улицата 3-годишното си момиченце. То е било открито от граждани и предадено в полицията. Информация по случая бе потвърдена от Стела Павлова - главен експерт в отдел Закрила на детето в Стара Загора.

На 15 ноември 2010 г. в 16.40 часа в Отдел "Закрила на детето" постъпва сигнал от МВР, че при тях е момиченце, на видима възраст около 3 годинки, с наранявания по тялото. Веднага е заведен устен сигнал за насилие над дете. Определен е социален работник, който да работи по случая, пише вестник Старозагорски новини.
Същия ден момиченцето е отведено в Дома за деца лишени от родителска грижа "Незабравка". Още при транспортирането му обаче, прави впечатление, че е отпаднало, вяло, със слаби реакции и кръвонасядания по цялото тяло вследствие на побой. Още същата вечер момиченцето е настанено в Невро-хирургично отделение на МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович". Медиците, които са се грижили за него твърдят, че детето е изключително красиво и недоумяват, как родители могат да наранят така рожбата си. От болницата е изписано с подобрение, но е изключително травмирано психически.

При постъпването в Дома, то през сълзички питало:"Нали тук няма да ме биете?!"
При посещаване на адреса на семейството социалните работници установяват, че има опасност за живота и здравето и на другото по-малко дете - момченце на годинка и половина, което също е с охлузвания и хематоми от побой по крайниците и по главичката. Веднага и то е настанено в Дома за медико-социални грижи.
Тъй като се касае за деца, жертва на насилие, веднага е сформиран мултидисциплинарен екип, който на 19 ноември се събира на работно заседание. Присъстват представител на районна прокуратура, на отдел "Закрила на детето", на полицията, личните лекари на децата... Целта е да се установи реално ситуацията и се набележат следващите стъпки. След като прокуратурата образува производство, ще се повдигне съдебно искане срещу родителите. Децата остават настанени в институциите.
Родителите са българи, млади образовани старозагорци. Те не са реагирали по никакъв начин на действията на социалните служби за отнемане на родителските им права и прибиране на децата им в институции.

Още новини