Начало Новини Актуално Наредбата за млечните продукти ще влезе в сила в края на годината

Наредбата за млечните продукти ще влезе в сила в края на годината

Актуално
Млека

Консултативният съвет по животновъдство прие предложението по проекта на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов информира, че Наредбата ще влезне в сила като бъде нотифицирана от Европейската комисия до края на годината. Този срок ще бъде достатъчен и за адаптиране на преработвателния бранш към новите изисквания, допълни министърът.

По време на съвета млекопроизводители и млекопреработватели стигнаха до консенсус, като приеха следните промени:

Производителите, които искат да преминат от производство, разфасоване и преопаковане на мляко и млечни продукти към производство на имитиращи продукти (растителни мазнини), съдържащи в състава си мляко, те ще трябва да уведомят съответната Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) най-малко един работен ден преди промяната, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. Тя ще бъде допустима веднъж на шест месеца.

Производителите, които искат да преминат от преработка на имитиращи продукти към преработка, разфасоване и преопаковане на мляко и млечни продукти, могат да го извършват по всяко време. За целта е нужно да се уведомят ОДБХ най-малко един работен ден преди промяната.

Наредбата ще се прилага за продукти, произведени на територията на Република България и предлагани на пазара.

Още новини