Начало Новини Актуално Нараства броят на фалиралите фирми

Нараства броят на фалиралите фирми

Актуално
Окръжен съд

Със 140 повече са търговските дела, гледани в Окръжния съд в Стара Загора през миналата година в сравнение с 2010-а, съобщи Димитър Христов, заместник-председател на Окръжен съд - Стара Загора и ръководител на Търговското отделение. Само за първата седмица от 2012 година са образувани нови 50.

Голям брой от гледаните през миналата година дела са били за откриване на производство по несъстоятелност, т. е. за обявяване на фалити на фирми.

Една част са били образувани по молба на самите търговци, а друга - по молба на кредитори, включително и на банки, съобщи в. Новината.

Ръстът на търговски дела има едно единствено обяснение, което се корени, според мен, в икономическата криза. Има твърде много неразплатени отношения между търговците, много заповедни производства по инициатива на банките, които в по-отминал период кредитираха усилено, коментира какви са причините съдия Христов.
Между страните много трудно се постига съгласие, защото търговците са в големи икономически затруднения, допълни още зам.-председателят на Окръжния съд.

Според статистиката голям е и процентът на търговските дела за пререгистрация на фирмите.

Още новини