Начало Новини Актуално Напрежение зрее в IV ОУ и Математическата гимназия в Стара Загора

Напрежение зрее в IV ОУ и Математическата гимназия в Стара Загора

Актуално

В Редакцията на Старозагорски новини се получи писмо от колектива на Четвърто основно училище Кирил Христов до кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров по повод обсъждане оптимизирането на училищната база в града и създаденото напрежение сред учитeлите и родителите. В него колективът изразява своето несъгласие с варианта училището им да бъде пребазирано на друго място за сметка на ПМГ Гео Милев, с което съжителства от близо 20 години. По този повод потърсихме становището на директорите на IV ОУ - Господин Балъкчиев и на г-жа Николина Куличева - на ПМГ Гео Милев.

Родители се готвят за гражданско неподчинение?

Четвърто основно училище Кирил Христов е ситуирано от две отделни училища - бившата Първа прогимназия Людвиг Варински, която се е помещавала в Строителния техникум, и бившето Начално училище Кирил Христов - в сградата срещу днешната Областна дирекция на полицията - обясни г-н Балъкчиев. - През 1984 г. с решение на Изпълкома на тогавашния Градски народен съвет, ЕСПУ Максим Горки и Първа прогимназия се пребазират в сегашната сграда, в която учим ние и ПМГ Гео Милев. През 1988 г. ЕСПУ М. Горки е преместено в сегашната сграда на ГПЧЕ Ромен Ролан, а на негово място е настанена Математическа гимназия Гео Милев. През 1993 г. там е преместено и Началното училище, което е слято с Първа прогимназия и преобразувано в IV ОУ Кирил Христов.
Сега IV ОУ има 624 ученици от подготвителна група до VII клас, които учат в 26 паралелки, плюс 9 полуинтернатни групи с общо 180 ученици от първи до трети клас, т.е. всеки ден учат 804 деца. От тях 445 живеят на запад от бул. Патриарх Евтимий, около самото училище. Ако училището бъде преместено на друго място, каквито слухове се понесоха по повод предложението на общинската администрация пред Общинския съвет за оптимизиране на училищната база, това ще се отрази крайно неблагоприятно както за нашите малки ученици, така и за родителите, които ежедневно ги водят и прибират от училището.
Освен това ние сме инвестирали много средства в подобряване на материалните условия - имаме фрески по стените, английски двор, изцяло създадена административна част, закупена специална мебел и пр.

Г-н Балъкчиев уточни, че след като IХ ОУ В.Ханчев отказало да се пребазира в Х ОУ Св.Св. Кирил и Методий, каквото е направеното предложение пред съветниците, родителите на ПМГ Гео Милев започват подписка с настояване да останат в сегашните си владения, а основното училище да бъде изместено. На свой ред и родителите на Кирил Христов се захващат с подписка и се готвят за гражданско неподчинение, ако бъдат пренебрегнати предпочитанията им децата да учат в най-удобното им училище.
Децата плачат и задължават родителите си да идват в училище и се подписват в тяхна защита - уточни директорът. - Факт е, че има напрежение, което все повече ескалира.

ПМГ Гео Милев има остра нужда от разширяване на базата

В момента и ние и Четвърто основно училище виждаме, че за догодина става невъзможно двете училища да учим в една сграда - каза директорката на ПМГ Гео Милев Николина Куличева. - Това се дължи на обстоятелството, че от първи до четвърти клас трябва да са на целодневно обучение. На нас пък, като профилирана гимназия, ни трябват повече кабинети. Засега имаме само кабинети по информатика.
Аз не за първа година и неведнъж съм депозирала писма до кмета, до председателя на Общинския съвет и постоянната комисия по образование и съм алармирала за този проблем. Ние сме профилирана гимназия, която няма кабинети, обучението водим в класни стаи. Не е допустимо в днешно време, когато учениците ни се явяват на национални олимпиади по биология, физика, химия и пр., да не са пипнали поне веднъж епруветка, да не са направили поне една опитна постановка. В момента при нас е точно така. Всяка година имаме ученици, класирани на националните олимпиади, и търсим лаборатории в други училища и в Тракийския университет, където учениците ни да практикуват.
Г-жа Куличева заяви, че гимназията има и финансова възможност, и желание и готовност да си създадат кабинети. През март т.г. започва изграждане на интерактивен кабинет, който да е последна дума на техниката и да се използва и от състезателите по информатика, за часовете и за учителите, които искат да си провеждат часовете в този кабинет. Предварителната подготовка е направена, но няма къде.
Според директорката напрежение в гимназията и между двете училища няма. Отношенията между учителите са колегиални и си взаимодействат постоянно.
По отношение на създадената подписка, която се разпространява в гимназията, г-жа Куличева беше категорична:
Първата подписка е от Четвърто основно. В отговор на нея, моите родители решиха, че не трябва да стоят бездейни и трябва да защитят правата на своите деца.
Сега учениците на ПМГ Гео Милев са 802 в 31 паралелки.

Комисията по образование изслуша и двете страни

Постоянната комисия по наука, образование и защита правата и интересите на децата при Общински съвет - Стара Загора, изслуша на 7 март 2012 г. съображенията на директорите на двете тревожни училища. На срещата са присъствали още ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова и началникът на РИО Татяна Димитрова. Коментарии по казуса не са правени. Вероятно това ще се случи на следващ етап, вероятно другата година, тъй като предложенията до Министерството на образованието за преструктуриране, оптимизиране, пребазиране и пр. се правят всяка година в срок до 31 март.
По добре проигран сценарий, който се оказа и този път работещ за други две основни училища, след подписките предстоят граждански неподчинения, лобиращи делегации и партийни совалки, стачки и пр. Всичко можеше да стане благополучно и без излишни нерви, ако общинската администрация не беше толкова демократична спрямо първите необосновани реакции.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини