Начало Новини Актуално НАП започва масови проверки за Гражданска отговорност

НАП започва масови проверки за Гражданска отговорност

Актуално

Националната агенция по приходите (НАП) започва масови проверки на застрахователните брокери в по време на кампанията за сключване на застраховките Гражданска отговорност, съобщиха от НАП. В агенцията са постъпили множество сигнали за това, че застрахователните брокери сключват договори с агенти, които получават комисионна от всяка сключена застраховка.

Проблемът е в това, че застрахователните агенти масово не декларират доходите си, а част от застрахователните брокери отчитат фиктивни разходи. В НАП за засечени множество опити за обосноваване на фиктивни разходи от типа на маркетингови проучвания, Интернет реклама и консултантски услуги. По този начин брокерите намаляват печалбата си, респективно дължимите данъци, предаде Агенция Фокус.
Застрахователните агенти, от своя страна, не обявяват пред НАП доходите си от комисионни, не плащат нито данъци, нито осигурителни вноски.
Има много голяма група от хора, които работят като застрахователни агенти в България. Почти всички са в черната икономика - нито се осигуряват, нито плащат данъци. Това става със знанието на застрахователните брокери. НАП ще провери тези схеми за укриване на данъци в застраховането и ще санкционираме нарушителите. Даваме възможност на онези агенти, които не са обявили доходите си в последните години да го направят до края на 2009 г.. Ще бъдат глобени с минимална сума и ще платят лихвите върху невнесените данъци, но ще избегнат по-тежки санкции, каза по повод започващите проверки изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

 

Още новини