Начало Новини Актуално НАП: Търговци манипулират касовите апарати

НАП: Търговци манипулират касовите апарати

Актуално

Нова схема за укриване на обороти в търговските обекти разкриха инспектори от Националната агенция за приходите (НАП). Основният играч в схемата е хакер, който манипулира паметта на касовия апарат и в зависимост от желанията на клиента изтрива процент от всяка продажба или цели периоди. Собствениците на фирми получават тази услуга срещу определена месечна вноска, която е символична в сравнение с укритите обороти.

Предпочитаният вариант на услугата е да се крие процент от всяка продажба, защото така далаверата е по-трудно забележима при проверки, тъй като няма часове и дни без продажби, съобщиха от пресцентъра на НАП.
Служителите на НАП обаче са измислили как да прекратят този начин за ощетяване на държавната хазна с невнасяне на ДДС. Инспектори от приходната агенция периодично правят покупки в един и същи търговски обект и запазват касовите бележки. След определен период, например седмица, се връщат в магазина, легитимират се и изискват контролните ленти на касовия апарат за дните и часовете, в които са пазарували. Ако при проверката се установи разлика между касовите бележки и запазеното на контролните ленти от касовия апарат започва ревизия. По време на ревизията всички укрити обороти за 5 години назад ще бъдат облагани с данък. При констатирани данъчни престъпления, материалите ще се предават на прокуратурата.
Новата схема за манипулиране на касовите апарати е засечена в София и в някои по-големите градове в страната, където има по-голям оборот в търговските обекти. Предстоят съвместни действия с МВР.

Още новини