Начало Новини Актуално НАП - Стара Загора запорира с електронни съобщения над 20 сметки на старозагорци

НАП - Стара Загора запорира с електронни съобщения над 20 сметки на старозагорци

Актуално

Стара ЗагораПубличните изпълнители от офиса на НАП в Стара Загора запорираха над 20 банкови сметки чрез съобщения, изпратени от електронна поща. Служителите на функция Събиране на приходната агенция изпращат по електронен път, подписани с електронен подпис, запорни съобщения до обслужващите банки на некоректните длъжници, съобщиха от пресцентъра.

Новият начин на налагането на тази обезпечителна мярка стартира пилотно в дирекциите в София, Варна и Пловдив, към която е и офисът на НАП в Стара Загора.
Запорът върху банковата сметка е една от принудителните обезпечителни мерки, които НАП налага, заради невнесени в срок данъци и осигуровки. Друга подобна мярка е запор върху работната заплата. Сред собствеността, която подлежи на запор, заради задължения към хазната, са движимите вещи – лични и служебни автомобили, селскостопанска техника, и т.н. Освен да ги запорират, инспекторите от НАП, могат и да поискат да бъдат продадени на търг, в случай че некоректните данъкоплатци отказват да внесат просрочените си задължения. Публичните изпълнители често налагат и възбрани върху недвижимите имоти на длъжниците.
Прилагането на новия начин на запориране на банковите сметки ще продължи. Предстоят преговори за разширяване на кръга на банките, с които НАП ще работи по новия начин.

Още новини