Начало Новини Актуално НАП - Стара Загора: Търговци продължават да укриват оборотите си

НАП - Стара Загора: Търговци продължават да укриват оборотите си

Актуално
Проверки на НАП

Продължават масовите проверки на инспектори от Офиса на Националната агенция за приходите (НАП) в Стара Загора. Само за последните 10 дни са посетени 28 обекта и са съставени 11 акта за констатирани нарушения. Масово органите по приходите не са получили касова бележка след направена контролна покупка, а в част от обектите е отчетено несъответствие между касовата наличност и оборота от фискалното устройство, съобщиха от пресцентъра на НАП - Стара Загора.

Масираните проверки на магазини, заведения на закрито, нощни клубове, механи кафенета и други ще продължат през целия летен сезон и ще завършат със засичане на счетоводните документи на наблюдаваните търговци. Инспекторите следят не само дали в обектите се издават касови бележки. Проверява се дали заетият персонал има регистрирани трудови договори и дали са подавани в срок осигурителните декларации. Там където е необходимо, по преценка на контролните органи ще бъдат извършвани инвентаризации на търговските обекти. При съмнения за укриване на данъци и други факти ощетяващи фиска, на рисковите за бюджета фирми ще бъдат възложени ревизии.

От НАП припомнят, че законоустановеният срок в наредбата за фискалните устройства изисква всички аптеки и дрогерии да осигурят дистанционна връзка с НАП до 31 август 2011 г. Търгуващите със зърно и зърнени култури, регистрирани по ДДС, също имат срок – до края на ноември 2011 г. За всички останали търговци регистрирани по ДДС, срокът за свързване на касовите апарати с НАП е 31 март 2012 г. Всеки търговец може да провери дали моделът на притежаваното фискално устройства подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на наредбата за фискалните устройства. На интернет страницата на НАП, в „Свържете касовите си апарати с НАП”, всеки заинтересован може да направи необходимата справка за притежавания от него касов апарат.

За пореден път насочваме вниманието на гражданите, при закупуване на стока или услуга да изискват винаги касова бележка. При отказ или получаване на служебен вместо фискален бон, лицата могат да подадат своя сигнал на информационния телефон на НАП: 0700 18 700 на стойността на един градски разговор, съобщиха още от приходната агенция в Стара Загора.

Още новини