Начало Новини Актуално НАП - Стара Загора поиска съдът да обяви в несъстоятелност 12 фирми

НАП - Стара Загора поиска съдът да обяви в несъстоятелност 12 фирми

Актуално
НАП

От началото на 2010 г. НАП е поискала от съда да обяви в несъстоятелност 64 фирми, регистрирани на различни места в България. Причината е, че те не погасяват своите публични задължения. Общите им дългове към хазната възлизат на 93 милиона лева. Две фирми от област Стара Загора вече са обявени в несъстоятелност, а други 10 са в процес на откриване на производство от съда.

В случая това са  дружества, които са канени по няколко пъти да започнат да плащат изцяло или на части дълговете си към хазната, но въпреки това представителите им не са предприели никакви действия.
От НАП предупреждават, че тази мярка започва да се използва все по-често от публичните изпълнители спрямо всички некоректни клиенти, които не се отзовават на многократните покани. Законодателството дава възможност на Приходната агенция да поиска от съда откриване на производство по несъстоятелност за фирми, които са неплатежоспособни или свръх-задлъжнели. При откриване на несъстоятелност, съдът  налага запор върху цялото имущество на дружеството, което се осребрява в рамките на производството, съобщиха от офиса на НАП в Стара Загора.

От НАП напомнят също, че управителите и собствениците на дружествата, обявени в несъстоятелност, не могат да учредяват нови акционерни дружества, както и еднолични търговци. Освен това търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спирането на плащанията не заяви това в съда, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лв. Затова от НАП препоръчват, при затруднения фирмите да търсят контакт с приходната администрация.

Данъчните предвиждат редица възможности, чрез които фирмите в затруднения могат да обслужват своите дългове към държавата и да продължат да работят. Така например всяко дружество може да поиска получаване на разрешение за неотложни плащания. То позволява част от постъпващите по запорираната сметка на длъжника суми да останат на негово разположение, за да се разплати със своите контрагенти. Най-често между 10 и 20% от всички постъпления по банковата сметка на дружеството в затруднение отиват за погасяване на данъчни или осигурителните дългове, а останалите пари се използват за основната дейност на фирмата.

Повече информация за сключването на споразумение с НАП за плащане на части клиентите на агенцията могат да получат на телефон 0700 18 700 или от публичните изпълнители във всяка териториална дирекция на НАП.

Още новини