Начало Новини Актуално НАП - Стара Загора отбеляза 20-годишен юбилей

НАП - Стара Загора отбеляза 20-годишен юбилей

Актуално
НАП отбеляза 20 г.

Ден преди професионалния празник на Националната агенция за приходите (НАП) - Свети Матей Митар, в Oфиса на НАП в Стара Загора се състоя церемония за награждаване на специални служители. Поводът е 20 години от създаването на данъчната администрация. 20 служители на агенцията в Стара Загора отбелязват своя 20-годишен стаж в системата.

Всички те получиха лични поздравителни адреси от изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов, връчени от директора на Офиса Георги Йорданов. Специалното събитие се състоя в сградата на НАП в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра.

Историческа справка:
Данъчната администрация е създадена е като самостоятелна структура през 1991 г. с две постановления на МС. С тях се обособяват териториалните данъчни управления, данъчните служби и данъчните бюра и се определя числеността на администрацията. През 1993 г. се приемат устройственият и процесуалният закон - Законът за данъчната администрация и Законът за данъчното производство.

От 2000 г. влиза в сила Данъчният процесуален кодекс, който въвежда функционална структура на данъчната администрация. Отново през март 2000 г. стартира проект за изграждане на Национална агенция за приходите (НАП) за интегриране на функциите на данъчната администрация (ДА) и функциите по събиране на осигурителни вноски на Националния осигурителен институт (НОИ). На 18 юни 2003 г. е сключено заемно споразумение между България и Международната банка за възстановяване и развитие, което е ратифицирано от Народното събрание на България със закон, приет на 16 юли 2003 г.

От 1 януари 2006 г. НАП започва реално да функционира, като обединява събирането и обслужването на републиканските данъци (данък върху доходите, патентни данъци, ДДС, корпоративни данъци) и задължителните осигурителни вноски (здравни, вноските за пенсия, вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване и др.). Администрирането на акцизите преминава в правомощията на Агенция Митници от средата на годината.

От началото на 2010 г. в НАП се влива и Агенцията за държавни вземания. С тази промяна приходната агенция започва да събира всички публични и частни държавни вземания. НАП поема и задълженията да представлява държавата в производства по несъстоятелност.

Още новини