Начало Новини Актуално НАП ще възстанови на бизнеса 400 млн. лева ДДС до края на годината

НАП ще възстанови на бизнеса 400 млн. лева ДДС до края на годината

Актуално
Възстановяване на ДДС

До края на годината НАП ще възстанови на бизнеса около 400 млн. лв. ДДС. За това са се договорили шефът на приходната агенция Красимир Стефанов и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Те са преценили, че заради задълбочаващата се икономическа криза фирмите имат нужда от свежи средства и заради това НАП ще ускори процедурите по възстановяване на ДДС на коректните данъкоплатци.

Стефанов съобщи също, че до края на ноември 2011 г. НАП е събрала 11,4 млрд. лв., което е със 715 млн. лв. повече отколкото миналата година, информираха от пресцентъра на агенцията. Според него до края на година ще бъдат събрани с около 300 млн. лв. по-малко от заложеното, което се дължи най-вече на неточно планираните приходи от осигурителни вноски.

Изпълнителният директор каза също, че ако прогнозите на НАП за събираемостта на осигурителните вноски през 2011 г. бяха взети предвид в края на 2010 г., агенцията щеше да изпълни плана за приходите си през тази година на 100%.

Красимир Стефанов съобщи още, че за следващата година НАП подготвя образователна програма за деца и ученици, насочена към разяснение на данъчната система и смисъла от данъците.

Още новини