Начало Новини Актуално НАП събра повече пари през 2009 г. в сравнение с предходната година, но не изпълни плана си

НАП събра повече пари през 2009 г. в сравнение с предходната година, но не изпълни плана си

Актуално

До края на 2009 г. Националната агенция по приходите очаква да събере с 228 млн. лв. повече в сравнение с миналата година. Това съобщи изпълнителният директор на приходната агенция Красимир Стефанов на семинар в Банкя. Така приходите в хазната ще достигнат 13,344 млрд. лв., което е изпълнение на очакваните приходи на 85%.

Стефанов обясни, че финансовият министър Симеон Дянков е очаквал от агенцията да събере до края на годината с 500 млн. повече от очакваното. Стефанов се похвали, че не само са изпълнили очакванията на финансист №1, но дори са преизпълнили плана му със 120 млн. лв., пише вестник Пари.
През тази година са се повишили приходите от данък общ доход, докато постъпленията от корпоративни данъци са се понижили с близо 40% спрямо миналата година, отчете още Стефанов. Той припомни, че за пръв път у нас са проведени 2 кампании за уведомяване на длъжници по телефона. В резултат на това до средата на годината са събрани близо 15 млн. лв. от данъци и осигуровки.
От началото на 2010 г. всички фирми ще подават годишните си отчети или в НАП, или в НСИ, припомни шефката на института Марияна Коцева. Така бизнесът ще спести 9 млн. лв. Подробна информация как ще се подават декларациите и годишните финансови отчети фирмите може да получат от сайтовете на двете институции.

Шефът на НАП обясни, че вследствие проверките на собственици на бентлита е установено, че 8 фирми и физически лица са укрили данъци от 15.5 млн. лв. Стефанов допълни, че ревизиите на собствениците на луксозни автомобили продължават.

В момента се проверяват 13 български компании, които организират участия на световноизвестни изпълнители. Стефанов коментира, че предстои да се обложат хонорарите на Мадона и Елтън Джон. Данъчните са установили, че фирмите, които канят изпълнителите, не са обложили хонорарите на световноизвестните пев-ци с 10-процентов налог.  В момента се проверяват 37 попфолк, рап и естрадни изпълнители. От тях 21 ще дават писмени обяснения за имуществото и доходите си.  Данъчните са се натъкнали на следния парадокс: една от звездите не е обявила доходи за последните 5 години, а в същото време е закупила 2 апартамента с данъчна оценка от 206 000 лв. Други 11 изпълнители въобще не са подали данъчни декларации в последните 5 години Стефанов обясни, че целта на тези проверки е превантивна и трябва да научи певците да започнат да се издължават към хазната.

От началото на 2010 г. в НАП ще се обслужват големи и средни данъкоплатци. Те ще отговарят на критерии, които ще бъдат публикувани в Държавен вестник. За да бъде една фирма голям данъкоплатец, трябва да отговаря поне на два от следните критерии: приходи от продажби през 2008 г. над 20 млн. лв., среден брой на персонала над 120 души, платени данъци и осигуровки за 2008 г. над 2 млн. лв. или възстановени данъци над 2 млн. лв. В тази категория влизат всички клонове на чужди банки, застрахователи и пенсионноосигурителни дружества.

За средни данъкоплатци критериите са същите като за големите, но са занижени 5 пъти. Отново трябва да покрият 2 от условията. Тук попадат посолствата, представителства на международни организации, 5-те големи общини - София, Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново.

Още новини