Начало Новини Актуално НАП отново обменя информация със стотици държави, сред които и офшорни зони

НАП отново обменя информация със стотици държави, сред които и офшорни зони

Актуално

Глобалният форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели към Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) възстанови достъпа на НАП до автоматичния международен обмен на данни с над 110  юрисдикции, сред които и офшорни. Това се случи след поредица от много сериозни и задълбочени проверки и оперативни срещи от август 2019 г. до април 2023 г. В доклад, изготвен след последния одит, проверяващите от Глобалния форум дадоха висока оценка на работата на приходната агенция и отчетоха огромния ѝ напредък при повишаването на мрежовата и информационна сигурност и подобряване на процесите.

В Глобалния форум членуват 168 юрисдикции, сред които и редица офшорни, които обменят данъчна и финансова информация помежду си. България е член на Глобалния форум от 2015 година и може да обменя информация при поискване със 147 юрисдикции, а по линията на автоматичния обмен и след възстановяването му – може да получава информация потенциално от над 110 юрисдикции, напомнят от НАП. След неоторизирания достъп до данни на приходната агенция, бе спрян входящият автоматичен обмен. По този начин НАП само предоставяше информация на международните си партньори (ЕС и трети страни), но получаваше данни само от държави от ЕС, без трети страни, а това включва и офшорните юрисдикции.

„За сравнително краткия период от 2019 до сега, НАП успя да изгради изцяло нова инфраструктура, нова архитектура и дизайн, да обособи специални зони за работа с информацията от автоматичния обмен, в които имат достъп само определени служители. Актуализираха се вътрешните процедури и правила за мрежова и информационна сигурност в приходната агенция, включително политика за действие при инциденти по киберсигурност. Всички служители минаха на специални обучения по темата, създаде се и нов риск регистър за информационната сигурност. Успехът на НАП се дължи на много усилен труд, работа в екип, изключително разбиране на важността от повишаването на информационната сигурност, подобряване на процесите и непрекъснато развитие и усъвършенстване на системите и електронните услуги, които предлага НАП. Благодаря на всички колеги за отдадеността, бързината, прецизната и добре свършената работа“, заяви изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.  

 

Още новини