Начало Новини Актуално НАП: Няма да има отлагане на срока за свързване на бензиностанциите

НАП: Няма да има отлагане на срока за свързване на бензиностанциите

Актуално
Бензиностанции

Отлагане на крайния срок за свързване на бензиностанциите с компютърните системи на НАП няма да има. Това бе потвърдено на днешната среща на експерти от приходната агенция, Българския институт по метрология, браншови организации, сервизни фирми, производители на фискални системи. Присъстваха и представители на учреденото наскоро сдружение на малките и средни бензиностанции в страната.

Към момента на пазара има 11 нивомерни системи, сред които търговците на горива могат да избират, стана ясно на срещата. До 15 януари предстои да бъдат внесени за одобрение в института по метрология още фискални системи, съобщиха от пресцентъра на НАП.

Според експертите на НАП срокът до края на март е постижим и продължаването му няма изобщо да се обсъжда.
Междувременно стана ясно, че до момента в цялата страна има близо 90 000 фискални устройства, които вече са свързани със сървърите на НАП. Още поне 210 000 трябва да направят същото до края на март тази година, за да избегнат глоба до 10 000 лв. и запечатване на търговския обект. По предварителни разчети на НАП, ако досегашните темпове на изграждане на връзката се запазят, със затваряне са заплашени около 50 000 търговци.

Над 80% от работещите в момента касови апарати могат да бъдат модифицирани, като не се налага купуването на ново фискално устройство, съобщават още от НАП.

Електронен справочник в сайта на НАП позволява проверка дали един касов апарат може да бъде доработен. 

Още новини