Начало Новини Актуално Нанотехнологии променят строителството

Нанотехнологии променят строителството

Актуално

строителство наука

Нанотехнологии, променящи строителството, ще демонстрират изложители на Международния технически панаир в Пловдив. Той ще се проведе от 24 до 29 септември 2012 г. Новите методи правят конструкциите по-здрави, по-евтини и с по-добра изолация. Приложението на нанотехнологиите ще може да се види в нискоенергийна къща, един от експонатите на българска компания.

Двуетажната сграда е в традиционен стил, с площ 70 кв. метра и на промоционална цена по време на изложението - първоначална вноска от 7500 лева и изплащане на останалата част от сумата по 500 лева на месец, колкото е средният размер на наемите за подобно жилище. Компанията ще покаже и временни складове за строителни и селскостопански обекти с PVC мембрана.
Фасадни бои, окачени тавани и материали за изолация също вече се произвеждат с помощта на нанотехнологиите и са по-ефективни в сравнение с традиционните. Например 1 милиметър фасадна боя по топлозащитни свойства е равносилна на 1 сантиметър каменна вата, 1 сантиметър наноизолация намалява шума с 20 децибела и почти напълно ограничава атмосферните влияния, обясняват експерти.

В пътното строителство навлиза и нискотемпературният асфалт. Една от последните новости ще демонстрира на ЕСЕН 2012 швейцарска компания. Акцентът ще бъде върху пеноасфалт, който се полага в студено време и има висока енергийна ефективност, фирмата е разработила и технология, при която не са необходими никакви химически добавки.

Един от лидерите в пътното строителство в Германия ще представи метод за оптимално преработване и влагане на рециклиран асфалт в асфалтовите смеси и иновативни разработки в областта на асфалтосмесителите. Новост е оптимизираната инсталация за битумна емулсия, чиято премиера в Германия е само седмица преди Международния технически панаир в Пловдив.

Още новини