Начало Новини Актуално Намалява броят на служебните защитници в област Стара Загора

Намалява броят на служебните защитници в област Стара Загора

Актуално
адвокати

Членовете на Адвокатската колегия в Старозагорска област няма да последват примера на софийските ни колеги, които, както стана известно, декларираха, че ще осигуряват служебни защитници само в случаите на арест и свързаната с него мярка задържане под стража.

Това съобщи председателят на Адвокатския съвет към Старозагорската адвокатска колегия Недялко Младенов.
Юристът уточни, че софийските адвокати са прибегнали до такава мярка, тъй като изпълнителната власт в лицето на Министерството на правосъдието не е гарантирала нужните за това средства. Положението в Старозагорска област не било  по-розово, тъй като за четирите години действие на Закона за правната помощ държавата не е успяла да осигури адекватен начин на възнаграждение на служебните защитници. Младенов съобщи, че едва преди седмица Министерството на правосъдието е превело сумата 84 000 лева на старозагорските адвокати, което представлява възнаграждението им за месец март.
"За останалите месеци не ми се мисли - кога хората ще си получат парите", каза още юристът. Той изказа опасение, че в един момент ситуацията в съдилищата ще се окаже такава, че вече няма да има служебни защитници, тъй като те се назначават от адвокатския съвет по лично желание, а в последно време се наблюдава отлив от техните редици. Като пример той посочи, че сред адвокатите от Гълъбово вече няма нито един, пожелал да стане служебен. По подобен начин стоят работите и в градовете Чирпан и Раднево, където в списъка на служебните защитници са останали само по две-три имена.
"Ние не сме спирали и няма да спрем да назначаваме служебни адвокати, но в най-скоро време няма да има кого да назначаваме", обобщи информацията си председателят на Старозагорската адвокатска колегия.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини