Начало Новини Актуално Намалиха цената на студения резерв в американските централи в комплекса Марица-изток

Намалиха цената на студения резерв в американските централи в комплекса Марица-изток

Актуално
AES ГълъбовоТърсят 700 млн. лв. за изплащане на стари задължения към тях. Очаква се Националната електрическа компания (НЕК) да спести около 1 млрд. лв. до края на действието на дългосрочните договори с ТЕЦ AES Марица-изток 1 (AES Гълъбово) и ТЕЦ КонтурГлобал Марица-изток 3. Това става възможно, след като на 8 април на официална церемонияв присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова бе подписана промяна в споразуменията с двете централи, съобщиха от Министерство на енергетиката. Новите договорености регламентират намаляване на цената за разполагаемост по двата договора - 17% за ТЕЦ КонтурГлобал Марица-изток 3 и 14% за ТЕЦ AES Марица-изток 1, без да се увеличава техният срок. От своя страна НЕК се ангажира да изплати изцяло просрочените си задължения към двете централи в размер на общо 700 млн. лв., се казва още в съобщението. Според министър Петкова договорените промени няма да доведат до намаление на цената на електроенергията, а ще позволят стабилизиране на НЕК.
Споразумението ще влезе в сила най-рано в края на юни. Освен това, преди то да стане факт, НЕК трябва да плати 700 млн. лв., които ще са от кредит. Договореното поевтиняване няма да се отрази директно върху цените на тока от 1 юли, а по-скоро ще позволи задържане на ръста им за бита, понеже ще свие разходите, а оттам и дефицита на НЕК със 100 млн. лв. годишно или общо с около 1 млрд. лв. за оставащите десет години от двата контракта, обясни Петкова.
Според експерти намаляване цената за разполагаемост е намаляване на цената на непроизведената енергия, или по друг начин казано - намалява се цената, която НЕК плаща на централите за т.нар. студен резерв. Разполагаемостта служи за покриване на постоянните разходи на ТЕЦ-овете и за изплащане на инвестициите на мажоритарните собственици - американските AES и ContourGlobal. Според предоговореното цената за разполагаемост на ТЕЦ AES Гълъбово (сега около 73 лв./мвтч) се намалява с 14%, а на „КонтурГлобал Марица-изток 3 (около 49 лв./мвтч) - със 17%. 
Цената за произведената електроенергия не се променя. Не стана ясно и колко реално ще поевтиняването. По думите на енергийния министър, ако сега НЕК плаща годишно по 328 млн. лв. на AES по фиксираните в стария договор цени, сега сумата ще е 282 млн. лв. или 46 млн. лв. по-малко. При КонтурГлобал разходите на НЕК ще паднат на 235 млн. лв. или с 48 млн. лв. по-малко.
В разпространено съобщение отт "AES" уточниха, че обвързващо споразумение се очаква да бъде подписано към третото тримесечие на 2015 г., като то подлежи на обичайните регулаторни одобрения и одобрение от страна на банките-кредитори на централата. 
По данни на държавния регулатор (КЕВР) НЕК изкупува тока от ТЕЦ AES Гълъбово по 190.70 лв./мвтч, а от ТЕЦ КонтурГлобал Марица-изток 3 по 128.44 лв. за мвтч, при цена от 62.79 лв./мвтч от държавната ТЕЦ Марица-изток 2. Средната цена, по която НЕК продава електроенергия е 100.43 лв./мвтч.
ТЕЦ AES Гълъбово с мощност 670 мегавата е най-мащабния проект в българската енергетика на стойност 1.3 млрд.евро, чиято реализация продължи повече от 11 години. За проекта се заговори за първи път в края на октомври 1998 г., когато бе сключен договор между американската Консолидейтън континентъл комърс (), чийто президент Джейкъб Менахем е от български произход, и държавната НЕК. Според първоначалния договор щеше да експлоатира централата 15 години, след което да я предаде на НЕК. Строежът трябваше да тръгне на 1 януари 2000 г., а централата да бъде готова до 31 юли 2003 г. Междувременно Джейкъб Менахем се отказа от проекта и продаде 88% от фирмата си на американската компания American Energy sistems (AES), а през 2005 г. продаде и останалите 12%. На 13 юни 2001 г. правителството на Иван Костов подписа договор, с който НЕК се задължава 15 г. да изкупува електроенергията, произвеждана от новата централа. Сроковете за строежа бяха удължавани няколко пъти. Първа копка направи на 6 юни 2006 г. тогавашният енергиен министър Румен Овчаров. Централата бе тържествено открита от министър-председателя Бойко Борисов на 3 юни 2011 г.
Проектът за рехабилитация и модернизация на ТЕЦ Марица-изток 3 започна през 1999 г. с подписване на договор между НЕК и американската Ентърджи. Беше създадена Енергийна компания Марица-изток 3, в която американците държаха 51%, а българската компания - 49% от собствеността. Проектът предвиждаше ремонт на блоковете и строеж на две сероочистващи инсталации. Той стартира официално на 9 април 2003 г., но работата не потръгна и се оформи закъснение от 15 месеца. Преобразяването стана през 2005 г., когато италианската Енел закупи дела на Ентърджи. Рехабилитацията приключи на 25 февруари 2009 г. с обща инвестиция от 700 млн. евро. Година по-късно Енел реши да се изтегли от България. През март 2011 г. американската КонтурГлобал стана новият собственик на 73% от централата.

Още новини