Начало Новини Актуално Намаление на цената на природния газ в размер на малко над 40 процента е постигнато между Булгаргаз и Газпром

Намаление на цената на природния газ в размер на малко над 40 процента е постигнато между Булгаргаз и Газпром

Актуално

цената на природния газНамаление на цената на природния газ в размер на малко над 40 процента е постигнато между Булгаргаз и Газпром, съобщи изпълнителният директор на българската компания Николай Павлов на брифинг в Министерския съвет днес.

Павлов посочи, че вчера Булгаргаз и Газпром са приключили преговорите за предоговаряне на цената на природния газ и късно вечерта е било сключено новото допълнение, което регулира и новата цена през следващия период. То съдържа новата ценова формула, като тя включва и хъбова компонента в основната си част. В резултат на промяната, Булгаргаз ще предложи на КЕВР за утвърждаване през април цена в размер на 26,29 лв. за мегаватчас, която в сравнение със сегашната цена от 44,04 лв представлява намаление в размер на 40,30 процента, каза Павлов.

Новата цената ще се прилага ретроактивно от 5 август 2019 г. и по първоначални изчисления Булгаргаз ще върне около 150 млн. лева с ДДС на своите клиенти за периода от 5 август 2019 г. до 29 февруари 2020 г., съобщи Павлов. Новото ценообразуване влиза в сила от 1 март 2020 г. и ще бъде на месечна база. Преговорите бяха трудни, продължителни, като през целия преговорен процес действията на Булгаргаз бяха последователни, каза Павлов.

Днес, на 3 март, Газпром ни върнаха договора подписан. Има символика, коментира премиерът Бойко Борисов. Близо седем месеца вървяха преговорите. Проведохме ги професионално с помощта на Европейската комисия, каза премиерът Борисов. Той благодари на колегите си от Руската федерация, защото никога не сме отричали тяхната заслуга, точно обратното, винаги сме благодарили и сме изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказвали на България по време на войната, и за освобождението ни, и днес сутринта ни върнаха подписан договор, който е с най-голямото намаление от всички държави, които предоговаряха договорите - над 40 процента. Борисов припомни, че през изминалата година страната ни е внесла близо 0,5 млрд. куб. втечнен природен газ от алтернативни източници. Диверсификацията и конкуренцията показват как падат цените на природения газ, допълни още премиерът.

Министърът-председателят, който вчера беше на среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи, че и днес на границата имаме нулев миграционен натиск. 

Премиерът честити Националния празник - 3 март. Нека Националният празник ни обединява и да се гордеем, че сме българи, призова той.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че е постигнато безпрецедентно намаление на цената на природния газ, което ще даде възможност на нашата икономика да става все по-конкурентоспособна и българските потребители да се ползват от пазарните механизми при определяне на цената на природния газ. Тя отбеляза и ролята на ЕК в този преговорен процес, защото благодарение на постигнатото споразумение по антимонополното дело между ЕК и Газпром стана възможно и като правнообвързващ ангажимент за руското дружество да бъдат подписани допълнителни споразумения, на база на които да се определи реда и начина за водене на преговори, свързани с определянето на цената.

Още новини